Thomas Hartman

Vad hade hänt om Börjesson varit invandrare?

Börjessons lastbilar i Skåne gjorde ett oavsiktligt fel i sin momsrapportering och straffades med ett stort skattetillägg från Skatteverket, trots att företaget snabbt korrigerade sitt misstag. Men Börjessons lastbilar stod på sig och fick i kammarrätten rätt mot Skatteverket.

Börjessons Lastbilar säljer Scania-lastbilar i Klippan, Hässleholm Kristianstad och Alingsås. I samband med ett köp av ett nytt bolag så råkade ekonomiassistenten vända på in- och utgående moms på momsblanketten. Bolaget betalade dock in rätt belopp till Skatteverket.

Trots det utdömde Skatteverket ett skattetillägg på hela 252 000 kronor i straff, och Börjessons lastbilar fick gå ända till kammarrätten innan de fick rätt mot skatteverket.

– Ingen skada var skedd och straffet stod inte i rimlig proportion till den faktiska skadan. Vi hade betalat moms i alla år och så råkar vi fylla i blanketten fel en gång. Det borde vara uppenbart för alla att det inte fanns något ont uppsåt. Därför såg vi det som en principfråga att överklaga, säger Lennart Börjesson.

Företaget överklagade beslutet men fick nej i länsrätten. Då tyckte flera experter som företaget rådfrågade att det inte var någon idé för Börjessons att gå vidare i rättsystemet, men Börjesson Lastbilar valde ändå att gå vidare med frågan till kammarrätten i Göteborg. Domstolen gav Börjessons rätt och undanröjde Skatteverkets beslut och länsrättens dom om skattetillägget

Är det sådant här som våra skattemedel ska användas till? Vi socialdemokrater behöver verkligen fundera över hur regelverken är utformade och vad myndigheterna lägger tid på när sånt här kan tillåtas hända. Vad hade hänt om det hade varit en invandarföretagare utan resurser att sätta mot?

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.