Thomas Hartman

Anders Sellström vägrar ta avstånd från kd:s bögnoja

Anders Sellström lanserar två nya trick. Det ena är att gratulera mig på födelsedagen i förskott (för att försöka kompensera för sitt slaskiga beteende tidigare). Eftersom jag är kristen och en snäll kille så förlåter jag honom och vänder andra kinden till.

Sellströms andra trick är retoriskt genom att låtsas som att kristdemokraterna i Svenska kyrkans förhållande till kristdemokraterna är som Björklövens förhållande till socialdemokraterna. Men liknelsen faller platt till marken. Ingen har sett sossarnas logga i lövens emblem. Alla kan däremot se Kristdemokraternas logotyp på webplatsen där jag hämtade dokumentet jag citerat från.

Vi har alla noterat att Sellström förnekar inflytande över den fundamentalistiska kd-gruppen. Men det jag är mer intresserad av är att vända på frågan och fundera över de värderingskonservativas inflytande över kd.

Det visar sig finnas åtskilliga kopplingar mellan suspekta familjefundamentalistiska åsikter och kristdemokraternas allmänpolitiska företrädare. Rötan går långt in i partiet. När exempelvis riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (kd) fick frågan i SVT:s Agenda om han trodde att en könsneutral äktenskapslag kunde leda till att fler relationer blir accepterade av samhället tvekade han inte. – ’Ja, självklart. Med barn och med djur’.

Argumentationen känns igen. Den är som en karbonkopia från kd-skriften där bejakande av homosexuella relationer sägs öppna för pedofili och andra perversioner.

Lennart Sacrédeus ska enligt uppgift ha blivit ordentligt uppläxad under ett möte med kristdemokraternas riksdagsgrupp. Så där säger man inte öppet i ett parti som vill vara rumsrent. Partistrategiskt är uttalandet en mardröm. Partiet befinner sig i en politisk miljö där allt fler kan tänka sig att homosexuella ska få prövas som adoptivföräldrar, allt färre vill se ett samhälle där kristna värden spelar större roll. Och stödet för den svenska abortlagstiftningen ökar.

Men trots de starka reaktionerna från vissa kommunpolitiker inom kd är det berättigat att fråga sig hur ovanliga Sacrédeus tankar egentligen är inom kristdemokraterna?

Vi minns kanske laestadianen och kd-riksdagsledamoten Erling Wälivaaras jämförelse av homosexuella som kleptomaner och pyromaner. Där finns kristdemokrater som tydligt till skillnad från Sellström kopplar politik och religion exempelvis har vi Mats Odells uttalande om att Eu:s konsitution borde vila på kristen grund.

Spänningarna mellan religion och politik skymtar under ytan i kd hela tiden. Jag har själv gästat kristdemokraternas riksting och hört diskussionerna och striderna både i talarstolen och i korridorerna om abortfrågan. Även om partiledningen besegrade den falang som ville inskränka aborträtten fick man lova att verka för att minska antalet genomförda aborter.

I den borgerliga regeringen har kristdemokraterna försvunnit bakom moderaterna. Partiets familjefundamentalister har fått vårdnadsbidraget men vill ha mer. Inom kd diskuteras därför återinförandet av sambeskattningen, något som kraftigt missgynnar kvinnors deltagande i arbetslivet.

Fundamentalisterna – den maktsfär som Sellström med alla medel försöker förtiga samlas runt sina två företrädare Lennart Sacrédeus och Mikael Oscarsson medan Ulf Ekman och Livets ord håller förbön för en borgerlig valseger i en anläggning med 5000 parkeringsplatser.

Vi talar om en motiverad grupp med starka politiska värderingar som gör vad de kan för att ta partiet längre ut på den konservativa kanten. Detta skulle om det lyckades med stor säkerhet leda till att kristdemokraterna faller ur riksdagen. Vilket naturligtvis bekymrar kristdemokrater som Anders Sellström. Därför måste han låtsas som om problemen inte existerar.

Som sagt Anders Sellström kan inte vara arg på mig för att kristdemokraterna rymmer homofober, familjefundamentalister, människor som vill koppla politik till religion tillsammans med strömmar av vad vi kan kalla underlivsdemokrater (som tycker staten ska lägga sig i vad folk gör i sina sovrum). Det är hans och kristdemokraternas alldeles uppenbara problem. Men Sellström har som partistyrelseledamot möjligheten att tydligt ta avstånd från allt detta. Men han väljer konsekvent att inte göra det. Varför?

Det enda som hördes på vk.se var klicket i Sellströms huvud när han tappade besinningen och stora huvudsäkringen brann av. Frenetiskt började han högröd i ansiktet sopa kristdemokraternas byk under mattan.

Det är väl rätt logiskt att det finns kopplingar mellan suspekta kristna värderingar och politik. Varför skulle kristdemokraterna annars heta just krist-demokraterna. Det attraherar människor som har såna intressen. Varför förneka det uppenbara? Gör någonting åt det istället. Det börjar med att erkänna sanningen.

THOMAS HARTMAN

PS Jag har skrivit en motion om hårdare reglering av friskolor till s-kongressen med anledning av de senaste dagarnas skriverier om vinstuttag. Du hittar den på www.hartman.nu. Har du synpunkter, förslag på ändringar eller tips maila mig på thomas (kanelbulle) socialdemocracy.se.

PS2 Vi drar väl av ett litet citat till Anders Sellströms ära:

KD: Frågan om den homosexuella livsstilens hemortsrätt i Svenska kyrkan handlar således inte om människovärde utan om normuppfattningar i en beteendefråga.

PS3 Sellström antyder att jag inte vill diskutera min garderob (vad nu det har med kristen bögnoja att göra). Den diskuterar jag gärna eftersom jag till skillnad från Sellström tror på öppenhet. Däremot kan jag varna för att jag har en och annan riktigt omodern slips där. Vi återkommer i ärendet 😉

5 kommentarer

  1. Föredetta sosse

    Men alltså släpp hörnflaggan och kom in i matchen. Sandlådefasoner som detta gör att man tappar förstroendet för er politiker… suck.

  2. Frk L i Storuman

    Well, well, well, nu vet jag inte om nämnda fliirt gett sig till känna, men jag kan säga så mycket som att det var första och enda gången jag fått med mig någon hem från Corona, bara till dörren, kan dock tilläggas. Det var för 12 år sedan och denne doktorand i statsvetenskap och jag började prata, medan jag försökta hålla en av mina kursare, tillika korridorare m herrn i fråga, ifrån allt för våldsamt tafsande. Kan tillägga att den sistnämnde var full som en örn och inte helt lätthanterlig, varför jag hellre surrade med den som var nyktrare. Det hela resulterade i lite dejtande, men rann ut i snön efter ett tag. Vi återsågs däremot ett par år senare när jag läste Stats A och han hade ett par enstaka föreläsningar på kursen, men har inte haft kontakt sedan dess. Skandalfaktor 0,0. *S*

  3. Rabih Ballout

    Det är aldrig fel att göra en politisk come back i Umeå, när man har varit borta ett tag. T ex. p g a studier eller prova på nytt jobb och liknande. Men då måste man göra det med stil.
    Att blogga i crasy horse stil är knappast den rätta vägen tillbaka.
    Det visar att vederbörande fortfarande håller crasy horse nivå.
    Att tro att man KAN göra come backen trots att man slarvat/nonchalerat skattebetalarnas pengar och spenderat dessa skattemedel till egna inventarie, visar på en felaktig marknadsanalys.
    Umeborna förlåter inte sånt, det är ändå inte en toblerone klass vi pratar om eller…

    Du lät väldigt nedlåtande i din blogg när du använde utryck såsom bögnoja och liknande, samtidigt som du påstod att du bara ”citerar” kd´s tankar. Dessa utryck hade jag aldrig hört förut förrän jag läst dina bloggar, så jag likställer dig med Nils-Ola.

    I din värld är det nästan brottsligt att bygga sin ideologi på kristna värderingar, och du försöker tjäna poäng just på att anklaga oss att VI heter kristdemokrater, trots att hela samhället ju är byggt på dessa normer.

    För mig är det en gåta att sossarna inte letar efter bättre kanditater att föra fram sin politik med.

    Mot denna bakgrund, tycker jag du borde borsta tänderna innan du tar namnet Anders Sellström i din mun, tvätta händerna innan du knappar in samma namn på tangentbordet.

    Nåja, vill du nu ta en saklig och nyanserad discussion om partners/äktenskapsbalkan, och rätten till lika behandling av samkönade, läs på och återkom för en ny omgång.

    PS:Anders tog inte avstånd från Nils_Ola av principiella skäl. Nils-Ola är varken kyrkopolitiker för kd, eller ens medlem i svenska kyrkan och därmed representerar han bara sig själv, men du använder honom ändå för att smutskasta partiet/Anders.
    Och DET är lika lågt som dessa anonyma insändare som gör dålig reklam åt Mona Sahlin, som du så flitigt retar upp dig på.

  4. Thomas Hartman

    Jag har skrivit ett långt sakligt inlägg om kristdemokratins dilemma som fortfarande står obesvarat. Allt du och din gruppledare kommit med än så länge är rätt roande försök till personangrepp. Prova svara på det jag skriver istället.

    PS jag är också kristen. Så du får läsa på bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.