Thomas Hartman

Här har du kardan Sven Olov

Jag skrev tidigare om anonyma politiska insändare och tog mitt senaste exempel från tre tidningar; Västerbottens folkblad, Nya Wermlands tidning respektive Folket. Blogginlägget har du här.

Man kan tycka att problemet är marginellt. Det är det inte. Att systematiskt förtala eller smutskasta människor är inte okey. Dessa insändare handlar sällan om politik utan mer om att sänka en person genom att ifrågasätta och skada bilden av deras karaktär.

Ett ytterligare politiskt exempel är websiter som skapades av liberaler (en av dom satt då i LUF.s förbundsstyrelse) för att smutskasta Laila Freivalds och Lars Danielsson och beskriva socialdemokrater som maffia och organiserad brottslighet.

Sven-Olov håller med om problemet och vill starta ett nätverk mot anonym politisk smutskastning. Här har du kardan Sven Olov. Som jag ser det är behovet dessutom betydligt större än att bara lyfta fram anonyma insändare. Delvis handlar det om nätetik.

Titta bara på hur låg debatten blir på tidningar som Expressens kommentarsfält. Ofta skrivs anonyma nätkommentarer som smutskastar politiker och förtroendevalda på ett rent vidrigt sätt. Skulle däremot dessa personer vara tvungna att visa sitt namn i offentligheten skulle griserierna omedelbart upphöra.

På samma sätt är det med anonyma bloggkommentarer. Ibland får man som bloggare i bloggosfären utanför VK intrycket att det finns folk som medvetet valt att agera med svinerier på nätet med uttalade politiska syften eller för att skada vissa personer.

Delvis kan detta alltså saneras inom partierna. Men delvis handlar det om nätetik och hur tidningarna rensar bland personangrepp eller om de överhuvudtaget ska tillåta anonyma kommentarer. Det behövs en offentlig debatt om näthatet och partiernas kampanjmetoder som en del av detta. Här har vi alla som är politiskt engagerade ett gemensamt ansvar precis som Sven Olov skriver.

THOMAS HARTMAN

PS ibland kan gränsen vara svår att dra till vad som är satir och humor. Denna typ av aktiviteter har jag ingenting emot. Speciellt om det sker i eget namn.

2 kommentarer

  1. Rabih Ballout

    Det är aldrig fel att göra en politisk come back i Umeå, när man har varit borta ett tag. T ex. p g a studier eller prova på nytt jobb och liknande. Men då måste man göra det med stil.
    Att blogga i crasy horse stil är knappast den rätta vägen tillbaka.
    Det visar att vederbörande fortfarande håller crasy horse nivå.
    Att tro att man KAN göra come backen trots att man slarvat/nonchalerat skattebetalarnas pengar och spenderat dessa skattemedel till egna inventarie, visar på en felaktig marknadsanalys.
    Umeborna förlåter inte sånt, det är ändå inte en toblerone klass vi pratar om eller…

    Du lät väldigt nedlåtande i din blogg när du använde utryck såsom bögnoja och liknande, samtidigt som du påstod att du bara ”citerar” kd´s tankar. Dessa utryck hade jag aldrig hört förut förrän jag läst dina bloggar, så jag likställer dig med Nils-Ola.

    I din värld är det nästan brottsligt att bygga sin ideologi på kristna värderingar, och du försöker tjäna poäng just på att anklaga oss att VI heter kristdemokrater, trots att hela samhället ju är byggt på dessa normer.

    För mig är det en gåta att sossarna inte letar efter bättre kanditater att föra fram sin politik med.

    Mot denna bakgrund, tycker jag du borde borsta tänderna innan du tar namnet Anders Sellström i din mun, tvätta händerna innan du knappar in samma namn på tangentbordet.

    Nåja, vill du nu ta en saklig och nyanserad discussion om partners/äktenskapsbalkan, och rätten till lika behandling av samkönade, läs på och återkom för en ny omgång.

    PS:Anders tog inte avstånd från Nils_Ola av principiella skäl. Nils-Ola är varken kyrkopolitiker för kd, eller ens medlem i svenska kyrkan och därmed representerar han bara sig själv, men du använder honom ändå för att smutskasta partiet/Anders.
    Och DET är lika lågt som dessa anonyma insändare som gör dålig reklam åt Mona Sahlin, som du så flitigt retar upp dig på.

  2. Thomas Hartman

    Jag har skrivit ett långt sakligt inlägg om kristdemokratins dilemma som fortfarande står obesvarat från KD:s sida (Se tidigare inlägg).

    Allt du och din gruppledare kommit med än så länge är rätt roande försök till personangrepp. Prova svara på det jag skriver istället.

    PS jag är också kristen. Så du får läsa på bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.