Thomas Hartman

Högerns slöseri med skattemedel och Umeås usla bussupphandling tjänar till eftertanke

Kvällens uppdrag granskning visade på något få svenskar känner till. I Stockholm säljer högern ut våra gemensamma hyresfastigheter. Men istället för att göra det till marknadsmässiga priser (varför de nu ska säljas överhuvudtaget) så vräks de ut till underpris. För att skynda på de för samhället och oss alla så usla affärerna (och segregera innerstan ytterligare) så finns lämpligt nog kommunala bostadskonsulenter anställda som inte drar sig för att ljuga, fuska och manipulera för att elliminera motståndet och driva igenom försäljningsprocessen. Den som köper gör snabbt en miljon eller mer. De som står först i kön för att sälja och hämta hem pengarna är de som drivit på försäljningen i föreningen.

Detta är ett vidrigt slöseri med skattepengar. Att inte fler reagerar är skrämmande. Detta är samma sak som att säga att några av svenskarna ska få en skatteutdelning på en miljon var. Har verkligen folk uppfattat att det var detta som var meningen med maktskiftet? Högern kallar detta för en frihet att äga sin bostad men det handlar om friheten att tjäna pengar på alla andra. Som vanligt är det bara dom som är rika som kan få av skattebetalarnas pengar (för det är bara dom som får lån så att de kan utnyttja tillfället).

THOMAS HARTMAN

PS1. I Uppsala när man verkligen sätter marknadsmässiga priser på hyreslägenheterna finns plötsligt inget intresse längre att köpa allmännyttans lägenheter.

PS2. Ibland lyfts upphandling till skyarna av vissa politiker. Men att inte all kommunal upphandling alltid får bra resultat behöver vi inte färdas långt för att se. I Umeå havererade som bekant den upphandlade busstrafiken efter prisdumpning. Men då var den kommunala kompetensen att driva verksamheten utslagen. På miljösidan var kommunen tidigare på många sätt föregångare inom busstrafiken. En konsekvens är att den positionen är väck idag. De som drabbas av denna usla upphandling är både chaufförer och passagerare.

Så mycket klagomål som det varit på senare tid bland Umeåborna när det gäller busstrafikens kvalitet är det verkligen länge sedan det varit (om ens någonsin). Så bara för att man upphandlar en tjänst så behöver resultatet inte bli bra. Samtidigt är frågan hur mycket man kan lägga på den nya entreprenören Swebus med tanke på den korta tiden från upphandling till trafikstart.

Detta tjänar till eftertanke hos de som i varje läge tror blint på upphandlingens undergörande effekter.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Kanske det blir bättre upphandlingar om man upphandlar upphandlingar i konkurrens. Då får de som skapar upphandingsunderlagen tävla om att göra de så bra som möjligt, t ex genom att visa på hur bra ens upphandlingsunderlag var genom att det kom bra bud som sedan blev lyckade.

    När kommuner, som aldrig varit konkurrensutsatta i sin funktion utan monopol, ska utveckla upphandlingsunderlag, är det viktigt att det är proffs som gör underlagen och att dessa proffs i sin tur har utvecklat sin kunnighet på ett ”proffsigt” sätt.

    För att ta ett exempel där upphandlingsunderlag inte är gjorda av upphandlingsproffs, barnomsorgsbyggandet i Umeå kommun. Det har nu resulterat i att ena gången blir det korridorlösningar, andra gången korridor- och genomgångsrumslösningar och tredje gången genomgångsrumslösningar. Och det utan konkurrens mellan underlagen och utan att de utvärderats.

    För att sammanfatta, när ett monopolsystem ska övergå till ett ”fleropolssystem”, behöver monopolet som bestämmer också bli ett ”fleropol” för att konkurrensutsättningen ska få full verkan.

    Ytterst innebär det att politikerna ska tillämpa det dom själva är med i, flerpartisystemet med dess möjlighet till att flera kommer till tals. Nu blir upphandlingssystemet med ett monopol, styrt politiskt, ofta av ett dominerande parti, som suttit länge vid makten, för ensidigt bestämmande, varför det blir mer regel än undantag, bristande lösningar.

    Vad är då lösningen? Jo, konkurrerande kommundelar. T ex en Tegs kommun som, om dom är bättre på upphandlingar, får leverera till Umeå centralkommun. Då kan vi som har en bättre dagismodell gå till Tegspolitikerna och få sälja in denna även i andra kommundelar. Dvs det finns ett konkurrenssystem i producentledet för det kommunala varorna och tjänsterna.

    Vore intressant att få veta om det finns kommuner, landsting och länder där man har konkurrens i alla led och det gett bättre utveckling, varor och tjänster.

    Klart är att på den fria marknaden, t ex datatekniken så är det genom allt mer konkurrens och öppenhet som det blir bättre. Så även där idrotten fungerar som bäst. Politiken har, tyvärr, fastnat halvvägs i att se konkurrens som engelskans competition=tävlande i dess positiva mening.

    Se nu på bad/simplaneringen i Umeå där det nämndes 15-tal intressenter, det blev fyra, Balticgruppen försvann då man inte ville bygga äventyrsbad/50:a och de tre nu blev två. Därmed är i praktiken konkurrensen som ska ge många alternativ satt ur spel. Och resultatet kan bli som i bussupphandlingen.

    Därför är det viktigt att politiken uppmärksammar vart deras konkurrensutsättning tar vägen. Finns det inte mångfald utan det riskerar bli ”enfald” av för få intressenter, är det bättre att börja om på nytt. Eller att tänka om, vare sig det är en badplacering eller om projektet/ärendet ska ut på upphandling. Kanske finns det exempel på där kommunen med sitt monopol och användande av utredningar och forskning gör de bästa lösningarna, särskilt när det i slutändan är skattepengar det handlar om. Som politikerna måste ta ansvar för.

    Hoppas du orkade läsa till slutet och ha gärna synpunkter.

  2. Thomas Hartman

    Jag återkommer i frågan när jag har tänkt lite. Ett mycket intressant inlägg Urban. Jag tror definitivt du har en poäng. Jag har sett flera upphandlingar som skötts oerhört professionellt och sett vilken skillnad det kan vara när den som upphandlar inte riktigt vet vad den gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.