Thomas Hartman

Reinfeldt borde lära sig av Timbuktu

Bland det bästa jag läst i upphovsrättsdebatten den senaste tiden står Timbuktu för i en artikel på debattsiten Newsmill.

Vi måste acceptera att verkligheten ser ut som den gör, och sluta försöka bekämpa nedladdningskulturen. För den är redan ett faktum. Musikbranschen skjuter sig själv i foten när man lägger ner en massa energi på att jaga privata fildelare.

Timbuktu fortsätter

Hur ska vi få folk att VILJA betala för musik – eller någonting annat – på nätet? Vi borde lägga vår kraft på att förstå och utnyttja nätets komersiella potential. Jag tror inte att det finns EN lösning på den frågan. Det handlar om att hitta olika ingångar och flera olika lösningar, beroende på vem man vänder sig till och med vilken produkt eller tjänst.

Som jag ser det har musikbranschen varit fel ute från början. I början av 2000-talet när fildelningen tog fart, framförallt inom hiphop-genren, borde de stora skivbolagen tänkt längre än de gjorde. De borde frågat sig: Hur ska vi möta den här konkurrensen? Men istället för att sänka priset på CD-skivorna, svarade man med att höja det. Och så har man fortsatt måla in sig i ett hörn som inte leder någon vart.

Så sant. Häromdagen skrev jag en insändare på temat i VK.

Det är obegripligt att det finns politiker som okritiskt går nöjesindustrins ärenden och vill införa privata hyrsnutar i sverige. På så sätt vill regeringen skydda en förändringsobenägen industri som borde strukturomvandlats för länge sedan. Eller som Timbuktu skriver: det gäller att hitta lösningar som passar för en ny tid.

Det är precis det regeringen och skivindustrin INTE gör. Vi har en skyldighet som medborgare att protestera mot piratjägarlagen

THOMAS HARTMAN


Nu är det snart dags att lämna Tammerfors och den europeiska regionorganisationen AERs stora möte. Mer än 400 deltagare har gästat kongressen som i år haft temat migration. Fast först är det möte med AERs nyvalda styrelse.

Nedan en film från AER:s förra årsmöte 2007 i Friuli Venezia Giulia.

2 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Går inte ut på krog i stockholm. En av de få gånger jag gjort det blev det ju ett sånt jävla liv 😉

    Knäppa kusen är dock nedlagd, konkursad och ägarna har flytt landet så du får prova nåt annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.