Thomas Hartman

Dags för privata fartkameror

* Centern svamlar vidare om IPRED

INTEGRITET.Centern kom häromdagen med ett förslag att musikindustrin skulle få skicka varningsbrev innan de drar ungdomar inför rätta eller utpressar dom för misstankar om illegal fildelning. – Det skulle fungera på samma sätt som när man varnar före en fartkamera på vägarna, säger Centerns rättspolitiske talesman Johan Linander i en kommentar till förslaget.

För mig är det en gåta varför högern fortsätter smöra för amerikansk skivindustri och snärjer in sig i det ena knasiga förslaget efter det andra. Vi ska inte ha privata företag som hanterar människors lagöverträdelser. Privat polis har inget i Sverige att göra. Är det verkligen så svårt för Centerpartiet att acceptera? Eller är deras nästa förslag privata fartkameror?

Inför STIMavgift på bredbandet eller så kallad kassettskatt så är problemet löst. Då får artisterna betalt samtidigt som vi slipper höra klagosången och ångesten från en bransch som tror att förändring betyder samma sak som förnedring.

* Vissa i media tycks vilja bestämma när och mot vem politiker debatterar

MEDIA. Häromdagen var det också en märklig diskussion om att vissa journalister tycks bli förvånade och förnärmade när politiker nekar att komma till en studio eller en debatt.

Det tycks alltså finnas enstaka mediarepresentanter som ser det som sin roll att alltid få som de vill. Men vad jag vet existerar ordkombinationen ’nej tack’ även för politiken. Det finns faktiskt inget debattvång i Sverige.

Det är väl bara för respektive redaktion som upplever att deras ’drömuppställning’ i studion föll att berätta varför och ställa upp ett annat gäng. Vad är alternativet? Att man ska tvinga politikerna att debattera mot den media önskar? Den tredje statsmakten sätter redan nog mycket av dagordningen som det är i detta land.

* Om junilistans medialekar

POPULISM. Både Anders Sellström och Ulf Grape har skrivit vältaligt om Junilistans pressutspel kring någon form av ickedebatt. Jag är inte förvånad. Den gode skogsprofessorn är mycket slipad i relationen till media. Denna typ av lekar är bara början på det vi kommer att få se i takt med att junilistan blir allt mer desperata. Däremot struntar de märkligt nog högaktningsfullt i att protestera då EU går i George Bush ledband (all EU-kritik är kanske inte lika fin).

Jag har träffat på flera äldre socialdemokrater som talat varmt om Wibe som nu äntligen fått upp ögonen för att man inte samtidigt kan vara sosse och medlem i junilistan. Det var på tiden att den myten äntligen spräcks.

THOMAS HARTMAN


I serien knasiga parlament har vi nu kommit till Taiwan och deras bästa fighter genom tiderna. Varsågoda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.