Thomas Hartman

Har friskolans lärare i Umeå yttrandefrihet?

YTTRANDEFRIHET. En enkätundersökning som genomförts av Lärarnas riksförbund visar att mer än hälften av lärarna i den kommunala skolan är rädda att vända sig till media eftersom de bland annat tror att det påverkar löneutvecklingen. Nästan var femte lärare i friskolor är rädd att få sparken om man går till media.

Och mycket riktigt ser lagstiftningen för lärarna olika ut beroende på vem de har som arbetsgivare. Lärare anställda vid en kommunal skola har grundslagsskydd via meddelarfriheten och har därför rätt att påtala brister och missförhållanden i media. Detta saknar lärare i friskolorna om inte friskolan på frivillig väg skrivit in denna möjlighet i kollektivavtalet.

I vissa branscher förekommer till och med tvärtom att de anställda måste skriva under sekretessavtal i ett försök att få skrämma personalen att knipa igen om felaktigheter. Det är inte acceptabelt att lärare, som ska undervisa om yttrandefrihet och demokrati själva upplever en så repressiv miljö på sin arbetsplats.

En sak att kolla är om lärarna i friskolorna i Umeå aktivt har fått denna yttrandefrihet i sina avtal.

När vi socialdemokrater förändrar friskolornas spelregler måste vi se till att även personalen inom de fristående skolorna har rätt till yttrandefrihet och meddelarskydd.

THOMAS HARTMAN


I serien fighter i parlament har vi nu kommit till Sydkorea förra året.

2 kommentarer

  1. Jonas

    … du skriver att ”En enkätundersökning som genomförts av Lärarnas riksförbund visar att mer än hälften av lärarna i den kommunala skolan är rädda att vända sig till media eftersom de bland annat tror att det påverkar löneutvecklingen.”

    Dvs hälften av dem i den politikerstyrda sektorn, de som redan har den GRUNDLAGSSKYDDADE meddelarfriheten du vurmar för är rädda för att gå till media pga löneavdrag.

    Ändå är det mot den privata sektorn du kastar brandfacklan, där du inte ens har med samma jämförelsetal.

    Ändå pratar du om tiden efter maktövertagandet, det nationella maktövertagandet vid nästa val, vad sägs om att leverera nu istället, makten över den kommunala skolan ligger hos kommunen, arbetsmiljön där är också det en fråga för kommunen. Vem f*n är det som har och har haft makten i kommunen sedan urminnes tider…

    men men, livet i ankdammen fortsätter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.