Thomas Hartman

Beatrice Ask hittar lösningen till sina problem i Umeås kulturhuvudstadsansökan

INTEGRITET. Beatrice Ask har meddelat att hon inte kommer att tillåta retroaktiv jakt på ungdomar. Gott så men det räcker inte. Hennes förslag till piratjägarlag hotar i förlängningen inte bara rättssäkerheten utan också kreativiteten.

Först rättssäkerheten. Som flera redan påpekat skjuter lagen bredvid målet. En IP adress är inte kopplad till en person. Det går inte att se vem i ett hushåll som har använt datorn. Och den som har trådlös anslutning riskerar att någon kapar internetförbindelsen. Är det verkligen så viktigt för den frihetsälskande högern att låta privata företag få tillstånd att leka polis och brottsutredare?

Men IPRED-lagen som nu den borgerliga regeringen filar på i regeringskansliet är inte bara ett angrepp på den personliga integriteten. Den är också direkt skadlig mot sveriges konkurrenskraft inom musk och mediaområdet. Lagen vill bromsa och låsa in det kreativa utbytet som internet och ny teknik möjliggör.

Varför låter inte den moderata politikern musikindustrins struktuomvandling få genomslag?

I denna fråga gäller det att lita på marknaden.

Av detta kommer det att komma ut något postivt i slutänden. Undersökningar visar nämligen att mediabranschen har kapacitet att göra sig själv till vinnare utan ytterligare lagstiftning. Musik och filmer som sprids generar publicitet och i sin tur intäkter. Göteborgs universitet har exempelvis påvisat att de som laddar hem film också köper fler biobiljetter än de som inte fildelar.

Istället för att högerregeringen driver igenom en lag som både är integritetskränkande och rättsvidrig borde högerpartierna tänka efter ett varv till. Det är dags att tillsätta en utredning om hur upphovsrätten ska se ut i framtiden bland annat för att möta nya former av kulturyttringar där snuttar av existerande verk modifieras och kombineras till ny konst. Detta måste gå att göra utan att bli ’rånad’ av upphovsrättsmaffian.

Högerregeringen borde alltså låta frågan bero till dess att industrin tar fram modernare och effektivare affärsmetoder istället för att hjälpa dom att jaga en hel ungdomsgeneration. Ett alternativ kan exempelvis vara en internetavgift som betalas kollektivt. En slags kassettskatt på bredband.

Lösningen till Beatrice Asks problem går att läsa ur filosofin i Umeås kulturhuvudstadsansökan under begreppet ’Open Source’.

Det handlar om att öppna källkoden för ökad kreativitet istället för att begränsa den.

THOMAS HARTMAN


I serien parlament med boxhandskar har vi nu kommit till Alabama

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.