Thomas Hartman

Han har något magiskt i sig….

LEDARSKAP. Jag glömmer aldrig tjejen som jag träffade i vården på ett möte för några år sedan. Hon berättade att hon kom ihåg senaste gången hon fick beröm. Det var fem år tidigare. Hon kom till och med ihåg vilken läkare det var som gav berömmet.

Hur kan vi i offentlig sektor prata om att vi uppskattar personalen när vi inte ens bryr oss om att ge människor beröm?

Jag har träffat rätt många chefer som aldrig får personalen på sin sida och som omöjligen får de anställda att lyfta ens en millimeter. Däremot har chefen allvarsam min och pratar ofta om ansträngda budgetlägen. Jag har träffat chefen som är stolt för att han kan få sin personal att vara så rädda för honom att de sover dåligt på natten. Där finns chefen som skyller sina egna brister på sina medarbetare när frågan kommer om varför målen inte är nådda. Där finns chefen som bara ger order utan att ens bry sig om att fråga de anställda om råd när problem ska lösas. Jag har träffat chefen som bara kommunicerar elaka beslut via mail utan muntlig förklaring.

Detta är inget annat än resursslöseri med skattepengar.

Men det finns alternativ. Den gamle fotbollstränaren Tommy Söderberg är en populär föredragshållare om ledarskap. Han är en omvittnat engagerad pedagog och psykolog med en nästan magisk förmåga att skapa stämning och få varje spelare att göra sitt yttersta.

Gary Sundgren, spanskproffset som tog SM-guld i AIK 1992 med Söderberg som tränare är en av dom som hyllar honom: – Den bästa tränare jag har haft. Han har något magisk i sig som kan få alla att vara bra samtidigt. Om han märker att någon kille mår dåligt, så pratar han med honom och sedan är han 100 gånger bättre.

Tommys definition av ledare kommer från en fysikbok: En kropp som överför ljus, kraft och värme. Det är så vi borde mäta chefer och ledare i offentlig verksamhet.

Det borde vara en självklarhet att granska var och en av cheferna. Är detta en person som får personalen att lyfta genom att överföra ljus (kunskap), självförtroende (kraft) och bryr sig på riktigt om sina anställda (värme)? Om inte kanske vederbörande ska göra något annat.

Som politiker har vi inte bara ett ansvar för att uppvärdera kvinnolönerna i offentlig sektor. Vi måste också mer aktivt ifrågasätta vad det är för chefer som rekryteras, om de får rätt stöd för sin uppgift och se till att de lyfts bort innan de förstör arbetet för sin personal.

Vi socialdemokrater måste bli mycket bättre på att bry oss om de anställda i offentlig sektor om vi vill att folk ska söka sig dit och jobba i dessa viktiga jobb i framtiden.

THOMAS HARTMAN


Välkommen till Jordanien i serien Parlament du helst besöker med hjälm och bogvisir.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.