Thomas Hartman

Regionfrågan: Vi började i fel ände

REGIONER. Även om inget regeringsbeslut är taget ännu så kom högerregeringen med ändå med besked i regionfrågan via en artikel på DN debatt (stället där besked ges ;-).

Det är intressant att se ur olika detta tolkas av centerpartiets företrädare. Sven Olov Edvinsson jublar:

Fyrfaldigt leve för regeringens förslag att skapa bättre regioner i Sverige. För norra Sverige ökar chansen att det kan bli en fyrfaldig region med Norrbotten, Västerbotten Västernorrland och Jämtland.

Medan Olle Edblom är mer dyster:

Vi får nog vänta till 2014 och det gör mig mycket besviken. Vi har ju kommit igång mycket redan i planeringen och nu måste vi nog fundera över hur vi fortsätter arbetet inom Norrstyrelsen.

Hur man än vänder och vrider på detta så har norrland bitit i gräset. Inget centerpartiet säger kan förändra den saken. Och detta är inte minst en förlust för centerpartiets företrädare som engagerat sig enormt i frågan om regionförstoring.

Men Norrland har också genom sitt eget splittrade agerande bäddat för denna utveckling. I Norrbotten är det strid mellan landstingsföreträdare och kommun och exempelvis Jämtlands inställning vet vi redan. Detta öppnar för att moderaterna bara kan hålla upp en spegel mot norra regionen och med fog ifrågasätta förankringen.

Detta beror kanske i viss utsträckning på att vi börjat processen i fel ände.

Istället för att fundera över organisation och stadgar borde vi fokusera på de verksamheter som det går att göra konkret samarbete kring. Se bara på Norrtåg där de nordliga länen gemensamt bildade ett bolag för uppgiften att köra regional tågtrafik. Hittills har det samarbetet gått över förväntan.

Det finns fler liknande områden där man kan fördjupa samarbetet och öva sig i att samarbeta prestigelöst i norr till medborgarnas bästa utan att för den skull börja i frågan om uttaxeringsrätt, tillskapandet av fullmäktigeförsamlingar och i att skriva brev till regeringen där vi anhåller om lov för att samarbeta med våra grannar.

På det sättet bygger vi samarbetet underifrån. Det kräver inga beslut från Stockholm.

THOMAS HARTMAN

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.