Thomas Hartman

En berättigad fråga…

I somras blev vissa småbarnsföräldrar utan föräldrapenning så att de inte kunde köpa mat till sina barn. Pensionärer vände sig till socialkontoret och kyrkan för att kunna klara sitt uppehälle.

Därför blev jag glad när jag såg att riksdagsledamoten Jasenko Omanovic socialdemokrat från Härnösand engagerade sig i detta och frågade regeringen om det fanns planer att de som fått försenade utbetalningar från föräkringskassan skulle få ränta på pengarna när de som fått för mycket pengar krävs på ränta.

Ett utmärkt förslag och en mycket berättigad fråga.

THOMAS HARTMAN

PS Jasenko skriver en insändare som jag verkligen håller med om och som jag tänkte att även du ville läsa:

Tänk dig att ditt liv skulle se ut på följande sätt.

Du har heltidsarbete och har börjat bygga om huset samtidigt som du även håller på att ommöblera det. Under tiden pågår en skilsmässa, du studerar på kvällstid och bjuder hem folk till middag varenda kväll.

Det låter inte riktigt genomtänkt.

Just en sådan situation har regeringen skapat för Försäkringskassan.

Omorganisationen av myndigheten kräver nedläggningar på en del ställen och samtidigt uppbyggnad av stora kontor på andra ställen. Riksdagen har ändrat försäkringar i grunden och ökat byråkratin. Allt detta kräver omfattande intern utbildning. Samtidigt har man gjort sig av med 3000 medarbetare och ändå ska Försäkringskassan varje dag möta 2000 försäkrade.

Vad blir konsekvensen? Vem får ta smällen?

Jo, först och främst får den försäkrade känna av det nya, hårda systemet. Utgångspunkten för borgarnas politik är en människosyn, som gör dig som har blivit sjuk eller behöver ta hand om dina små barn till en fuskare.

Den andra smällen får förstås den som har en anställning i Försäkringskassan. Den som i likhet med alla andra arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden lovar vara trogen sin arbetsgivare och följa det arbetsgivaren vill uppnå med verksamheten. Anställda i Försäkringskassan ska möta dig och tillämpa den människosyn som regeringen och riksdagens borgerliga majoritet har om dig.

Det vi alla investerar i våra trygghetsförsäkringar hanteras av Försäkringskassan. Att vi har valt denna modell är mycket lönsamt för oss alla. Administrationskostnaden är 1,8 procent och kostnaden för missbruk av försäkringen 2 procent. Som jämförelse kan vi använda de privata försäkringar, där administrationen uppgår till 25 procent och missbruk någonstans mellan 5 och 10 procent.

Det är inte fel på att vi solidariskt ställer upp för varandra. Det som är fel är den borgerliga regeringens människosyn.

Jasenko Omanovic

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.