Thomas Hartman

Jag vill ge beröm till de borgerliga

UTSATTHET. En av de frågor jag brukar ta upp handlar om hur de mest utsatta har det i samhället vilket häromdagen till och med gav mig en eloge från en medbloggare. Krister skriver.

jag [ser] ofta politiker som Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin prata om hur Mänskliga Rättigheter ser ut i Kina, hur de ser ut för våra invandrare i Sverige och i deras hemländer. Aldrig ser jag en seriös reaktion från någon politiker vad gäller sjukskrivna, förutom Thomas Hartman, men han verkar rätt ensam han också.

Det är alltid roligt med reaktioner från er som läser bloggen. Det tråkiga är att Krister upplever sig så ensam och att han tycker att det är så få politiker som engagerar sig i dessa frågor.

En sak inom detta område som jag vill berömma högerregeringen för är de nya reglerna när det gäller deltidsarbete och företagande vid sidan av sjukskrivning. Länge har systemet varit väldigt stelbent. Från och med den första januari ändras reglerna till att bli mer följsamma mot hur verkligheten ser ut.

Regeringen föreslår nu att alla begränsningar för arbetets omfattning avskaffas för dem som senast i augusti 2007 hade beviljats icke-tidsbegränsad sjukersättning. De kommer därmed att kunna arbeta hur mycket eller hur lite de vill. Vill man starta företag, arbeta ideellt eller studera går det förstås lika bra. Alla i denna grupp ska dessutom kunna tjäna ett prisbasbelopp, eller 41.000 kronor, om året utan att sjukersättningen reduceras.

Detta är en bra åtgärd från de borgerliga som är värd beröm. Från och med den 1 januari 2009 kommer alltså betydligt fler att kunna pröva på att arbeta utan att livräntan dras in.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.