Thomas Hartman

Liberalers enkelspårighet matar mellanösternkonflikten och hur länge ska Liza tillåtas smita undan?

MEDIA. Visst är det konstigt att Liza Marklund kan klara sig undan med att hålla tyst. Märkligt. Paul Ronge har en poäng. Finns det verkligen ett sådant kameraderi i mediasverige?

MELLANÖSTERN. Jag har engagerat mig ’hands on’ i mellanösternkonflikten under många år och förundras över två saker.

För det första är det märkligt hur stor del av konflikten i mellanöstern som paradoxalt nog inte kommer från mellanöstern utan istället hänger samman med att en klåfingrig omvärld aktivt lägger sig i konflikten hela tiden. Utan omvärldens inblandning skulle frågan vara löst inom max tio år.

Det andra som slår mig är hur många som debatterar mellanöstern som ser frågorna med sina partiglasögon i svart eller vitt. Ungefär som om det bara finns två sidor. Det är väl iofs djupt mänskligt att vilja förenkla. Men när liberaler hyllar Israel och kommunister hyllar palestina tenderar det att bli haveri i debatten. På senare tid har debatten framför allt från liberalt håll (även ett och annat inlägg från KD) blivit märkligt enkelspårig.

Det känns lite märkligt att säga detta till liberaler men mina vänner i israel och palestina vill bli betraktade som individer. Självklart finns där extremister på båda sidor men samtidigt finns ett starkt arbete för ickevåld på den palestinska sidan. På samma sätt finns det fredsivrare bland israelerna som är beredda att inse att israel har det större ansvaret att inte mata konflikten exempelvis genom den dagliga förnedring palestinierna utsätts i checkpoints med orsak i något som kallas ’security reasons’. Det finns alltså en palett av åsikter på båda sidor som inte låter sig stoppas in i fack.

Att mer eller mindre smidigt klumpa ihop muslimer= terrorister = hamas = antisemitism = iransk fundamentalism = hizbolla = rädslan för det främmande är inte bara antiintellektuellt utan också direkt kontraproduktivt om konflikten ska kunna lösas.

THOMAS HARTMAN


Inslag om Gömda och den kända författaren på TV4:

En kommentar

  1. Leroy

    Bra att du skriver om detta i media.

    Man får hoppa att Liza och hennes poltiska agenda kring detta får stå till svars och att E Hermon kan få upprättelse. Att lagstiftningar och direktiv som getts baserat på detta kan förändras så att bägge föräldrar ses som likvärdiga föräldrar, inte baserat situationen på boende, kön, ursprung eller påstådda sanningar. Låt kommunerna i framtiden få rätt att beordra riktade specifika insattser och remittera inte som nu bara kunna ge generella insattser som är frivilliga. Det är klart att det då kan löna sig att dra 1/2 sanningar.

    Bra att du får ut detta och fler kan läsa om vad tystnad kan innebära.

    Tystnad = Vägran och det är ju en del av att hindra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.