Thomas Hartman

Skev bild: Är alla palestinier verkligen terrorister?

MELLANÖSTERN. Hur kan det komma sig att vissa högerpolitiker har så lätt att dra slutsatsen att den som deltar i manifestationer mot kriget i Gaza med automatik stödjer Hamas? Varför kan man inte få kritisera israel utan att stämplas som antisemit?

Tittar man på mediabilden av palestinier så sker en också en omfattande generalisering till palestiniernas nackdel vilket bland annat går att läsa om i en intressant artikel i tidningen journalisten.

Närmare 850 artiklar skriver om terror och terrorism i samma stycke som de nämner Palestina eller palestinier. 500 artiklar handlar om palestinska självmordsbombare. Trots att muren drabbar samtliga palestinier så skriver ändå svenska medier lika ofta eller oftare om terrorism och självmordsbombare än om den ständigt växande muren. Bilden av palestinier som muslimska fundamentalister stärks på bekostnad av bilden av palestinier som ett folk utsatt för övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Sambanden mellan långt skägg = muslim = terrorist = antisemit = självmordsbombare = rädsla för det okända måste brytas. Där har media en oerhört viktig roll att nyansera bilden.

Jag tror också att vi kan göra mycket över partigränserna när det gäller att nyansera mellanösterndebatten istället för patetisk pajkastning som exempelvis i den märkliga debatten om vänorter.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.