Thomas Hartman

Är israel verkligen en demokrati?

Det är med visst intresse jag följt Björn Kjellssons diskussioner kring mellanöstern här på bloggen och på insändarsidan. I normala fall uppskattar jag den gode Björn enormt. Men i dessa frågor måste jag tillstå att jag sällan träffat på ett så enögt och låst perspektiv.

Det citat Björn exempelvis väljer att lägga upp från Golda Meir är knappast ett citat att varken vara stolt över eller imponeras av. Se bara på formuleringen: ’Vi kan inte förlåta att de tvingar oss att döda deras barn.’ ungefär som den man som först slår sin fru och sedan skyller misshandeln på henne.

Propagandan om Israel som mellanösterns enda demokrati nyanseras för övrigt av denna artikel

En sak är klar – skulle fler välja Björns inställning i mellanösternkonflikten skulle striderna bli långlivade.

THOMAS HARTMAN

Jag ser att Luleå fått en storm i ett vattenglas kring att de två kommunalråden Karl Petersen, Yvonne Stålnacke gått i ett demonstrationståg för Palestina. När ska Lennart Holmlund göra detsamma?

UPPDATERAD. För övrigt måste jag säga att detta var både extremt roande läsning och samtidigt väldigt intressant.

2 kommentarer

  1. Gammal sosse

    är ingen demokrati eftersom somliga arabiska partier med utplånandet av Israel på agendan är förbjudna…Kan inte se att liknande partier skulle vara tillåtna i något annat land. Inte ens Sverige.

    Är Sverige då en demokrati? Sverigedemokraterna är visserligen tillåtna, men alla partier har tagit avstånd från dem
    och ingen vill samarbeta med dem. Det spelar liksom ingen roll att de på sina håll fått många röster.

    Sen har vi det där med rösträkningen. Jag har själv suttit med och räknat röster i Svenska val där man ogiltigförklarat fullt giltiga röster helt omotiverat. Är det förenligt med demokrati?

    Så du menar på fullt allvar att Holmund ska ställa upp i en demonstration och skandera ”förintelse över den Israeliska staten?” Debatten handlade inte främst om att kommunalråd demonstrerat mot bombningarna, utan att demonstrationen spårat ur och att kommunalråden inte lämnat demonstrationen trots att man ropat extrema och rasistiska slagord.
    Men nu vet vi i alla fall var du står…

  2. Thomas Hartman

    Min åsikt är att mellanösterndebatten präglas av alldeles för mycket av låsta partipositioner och alldeles för lite av nyanser.

    På det sättet bidrar allt för många till att alla israeler klumpas ihop till en militärmakt med en åsikt och alla palestinier blir terrorister.

    Vad är det som gör att vänsterpartistiska politiker i princip aldrig förmår lyfta israelernas situation i den offentliga debatten?

    Hur vidrigt är det för israeliska föräldrar att ständigt leva med den gnagande oron om man verkligen ska våga skicka barnen med skolbussen? Eller kommer en självmordsbombare fört en oren spikbomb genom barnens huvuden innan dagen är kväll?

    Och varför förmår så få liberaler som Kjellson lyfta palestiniernas situation och utsatthet. Där farbröder förolämpas av israeliska soldater vid checkpoints inför sina barnbarn. Där äldre damer utsätts för vidrig militärbrutalitet och förnedring. Där nu oskyldiga dör i en utrensning i Gaza City.

    Mellanösterndebatten behöver inte mer enfaldiga citat där skulden läggs på motståndaren och där konflikten reduceras till två parter.

    Debatten om demonstrationen i Luleå är så typisk för mellanmjölkens land. Som vanligt fastnar vi i Sverige i ordningsfrågor och formalia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.