Thomas Hartman

Obama: I en närmast omöjlig situation

Det finns många rika intressen och starka krafter som tjänat mycket pengar på USA:s politik inte minst i Irakfrågan. Frågan är om de stillatigande kommer att acceptera en president som hotar deras (i sina egna ögon) självklara rättigheter att göda sin rikedom på andras olycka.

USA. Det är kul att se hur ’varumärket’ USA ändrar laddning från att vara kritiserat och klandrat till att fyllas med hopp. Plötsligt läggs så mycket förväntningar på en person, hans familj och hans administration. Obama ska ordna allt från sjukvårdsystemet som inte fungerar via Bush:s haveri i Irak till klimathotet och dess strukturomvandling och krav på höjda drivmedelspriser.

Just nu är den nyinstallerade presidenten omöjlig att angripa för media såväl som republikanerna. Men frågan är hur lång tid det tar innan det vänder. Erfarenheten brukar ju vara att först hissa och sedan dissa. Vi får hoppas att han klarar förväntningarna och att han kan leverera mer än vacker retorik. Men tyvärr är realiteten hård. Med såna förväntningar är kraven i stort sett omöjliga för en normal människa att klara av.

Ingen avundsvärd situation.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.