Thomas Hartman

Fuskminister Björklund slår till igen

SKOLA. Björn Kjellson försvarar inte helt oväntat sin partiledare Björklunds statistiktrixande. Men försvaret är rätt ihåligt. En som tittat närmare på Björklunds tvivelaktiga lek med statistik är bloggen Alliansfritt Sverige.

’När han inser att han inte längre kan fuska med statistiken beställer han istället statistik som passar hans syften – allt för att behålla sin trovärdighet. Paradoxalt kan tyckas. Särskilt med tanke på att Folkpartiet gick till val på att motarbeta myndigheterna som propagandainstrument för regeringen.’

Eller som folkpartiet själva formulerat det:

’En undersökningskommission med uppgift att granska omfattningen av de statliga myndigheternas politiska opinionsbildning måste tillsättas. Kommissionen bör också ha till uppgift att noggrant utreda och seriöst överväga införandet av tydliga regler som anger ramarna för statliga myndigheters information och opinionsbildning. Den politiska myndighetspropagandan måste stoppas.’

Men när den gode Björklund själv sitter vid makten då passar specialbeställda rapporter finfint.

THOMAS HARTMAN

Jag fick ytterligare en fråga av Olle Edblom om regionfrågan och centerns platta fall. Olle undrar igen hur jag kan mena att centern misslyckats. Men det är ju bara att läsa innantill i moderaten Schlingmanns nyhetsbrev som rätt tydligt förklarar och ger perspektiv till DN debattartikeln och moderaternas inställning i frågan.

"Vi avvisar utredningens förslag och anser att det är fel att låta sjukvården utgöra grunden för regioner, istället bör perspektivet vara hur arbetsmarknaden kan utvecklas. Vi ställer oss däremot inte avvisande till regioner i sig, men menar att dessa måste komma underifrån – dvs att det finns en folklig acceptans för dessa."

Moderaterna slår tydligt fast att de vänder sig emot att regioner bildas med sjukvården som grund. Idag är det så att av landstingens/regionernas skatteuttag till mer än 90 % går till hälso- och sjukvård. Regionernas kostnad för länsutvecklings- och kollektivtrafikfrågor är väldigt liten del i budgeten. Att ta bort hälso- och sjukvården från regionfrågan är att kraftigt försvaga en regionalnivå eller rent av är det ett sätt att avskaffa den.

Hur Olle kan se detta som en seger är en gåta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.