Thomas Hartman

Bra jobbat Christer och Lena

DEMOKRATI. Att politikerna både i tekniska nämnden och miljö- och hälsoskydd går emot tjänstemännens förslag i parkeringsfrågan är kanonbra. Det är politiken som styr och ska så vara. Parkeringslösningen i centrum kommer att bli en bra del av stadens utveckling.

Dock är situationen lite ovanlig att tjänstemännen inte skriver fram ett positivt beslutsunderlag. Ibland har vi sett en väldigt utvecklingsrestriktiv linje hos vissa enskilda tjänstemän. Under åren har det till och med funnits situationer där enskilda tjänstemän protesterat även efter politikens klubba gått i bordet. Men det hör verkligen till ovanligheterna.

Min erfarenhet att det stora flertalet av de tjänstemän vi har i kommun- och landsting är väldigt professionella och lyhörda till den politiska diskussionen. Det är ju politiken som går till valbåset och prövas av väljarna inte tjänstemännen.

THOMAS HARTMAN

PS Såg detta lilla glädjeämne. Mycket bra. Mer sånt.

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Brännström

    Min käre Thomas
    Din syn på demokrati gör mig faktiskt mörkrädd. Du skriver i klartext att tjänstemän inte ska göra en opartisk utredning av för- och nackdelar med ett ärende utan de ska vara lyhörda för politikernas tänk och skriva en passande promemoria. Att politiker kan tänka så överraskar mig föga men att en person i din ställning skriver det rakt ut kunde jag aldrig tänka mig. Jag som bor efter Rådhusesplanaden minns hur det såg ut när fd Blå Avenyhuset byggdes. Grundförhållandena var ur byggsynpunkt vedervärdiga. Jag har läst varenda sida i den digra utredning som presenterats. Jag vill bara nämna en liten sak. Parkavdelningen skriver att ingen kan garantera att björkarna överlever ett ingrepp av denna art. Ställ dig uppe vid Grön eld en vacker majdag och blicka ner mot Rådhuset och gläds åt den vackra synen av nyutslagna björkar. Nästa vår ser du enbart döda träd och en helt steril miljö framför dig men bilförare som myllrar upp ur underjorden. Jag känner Lennart Holmlund väl och jag är övertygad om att han betackar sig för den typ av demokrati som du förfäktar.

  2. Thomas Hartman

    Tjänstemän ska följa politiskt fattade beslut. Helt korrekt. Jag skriver också att de objektivt ska ta fram för och nackdelar med olika förslag och argumentera för detta. Men de politiska avvägningarna ska de inte ägna sig åt. Den yttersta bedömningen är politikernas sak. Så enkelt är det och så ska det fungera i en demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.