Thomas Hartman

Forskning som hotar demokratin

DEMOKRATI. Johan Westerholm skriver om ökad byråkrati i statsförvaltningen i ett läsvärt blogginlägg:

Regeringen måste få arbetsro från frågelystna riksdagsledamöter. Det stora antalet riksdagsledamöter och de alltfler politiska sekreterarna blockerar regeringskansliets och statsrådens arbete. Inte minst missbrukar riksdagsledamöterna frågestunderna så att regeringen inte får tillräcklig arbetsro.

Det försvårar för statsråden att också ägna sig åt långsiktiga strategiska frågor, vilkas betydelse snabbt ökar till följd av globaliseringen. Därför bör frågeinstitutet i riksdagen inskränkas menar Tommy Möller och fil dr Magnus Erlandsson som i dag presenterar sin nya rapport till Globaliseringsrådet på DN Debatt.

Om det där är rätt tolkat (jag har ännu inte hunnit granska det som ligger bakom DN-debatt) så blir jag djupt oroad av kvaliten på verklighetsförankringen hos våra kära statsvetare som ligger bakom artikeln.

Det är inte mer tjänstemannavälde som ökar regeringens strategiska tänkande. Jag vet själv hur man som majoritet kan resonera i förhållande till sin opposition. Men de folkvaldas makt och granskande förmåga måste vara oinskränkt i en demokrati.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.