Thomas Hartman

Tre riktigt usla beslut

Regeringen lägger sina förslag. Men det verkar inte så genomtänkt alla gånger…

OGENOMTÄNKT. Maria Lundqvist-Brömster gläds idag åt vårdvalet och kårobligatoriets avskaffande samtidigt som hon lämpligt nog inte säger någonting om dagens beslut om Ipred. Antagligen är hon inte lika nöjd över detta beslut.

Jag har redan kommenterat regeringens magplask när det gäller piratjägarlagen i tidigare blogginlägg. Faktum är att jag inte träffat på en enda högerpolitiker i verkliga livet som både kan förklara deras politik i fildelningsfrågorna och stolt kan stå upp för den.

Även om jag är principiellt positiv till ett avskaffat obligatorium och även positiv till patientvalssystem i vården så förstår jag inte den ogenomtänkta politik regeringen lyckats prestera inom båda dessa områden.

Det är verkligen en bedrift.

* Först kårobligatoriet.

Tror man på fullaste allvar att studenternas intresse ska kunna tillvaratas genom frivilliga avgifter så lever man i det blå. Tidigare har en utredning pekat på att studentinflytandet utöver dessa avgifter borde kosta staten drygt 300 kr per student och år. Nu ligger förslaget från högerregeringen på mindre än en tredjedel av detta. Omställningstiden sätts till 2010.

Vilket skämt. Antingen vet man inte vad verksamheten handlar om. Eller så struntar man bara högaktingsfullt i vilka konsekvenser förslaget för med sig.

* Vårdvalet

Även här är högerregeringen ute och cyklar. Tittar man närmare på vad högerns vårdval inneburit i Stockholm så kan vi se hur kvaliteten i primärvården har försämrats och klyftorna har ökat.

På många vårdcentraler vittnade man tidigt under 2008 om nedskärningar av personal och uttryckte en stor oro för hur man skulle klara vården med så mycket mindre i ersättning.

Och så blev det.

Vårdcentraler i utsatta stockholmsområden har i snitt förlorat 3,9 miljoner kronor och fem anställda per vårdcentral under 2008 trots att de har lika många patienter som året innan.

Och det där vill högerregeringen se som ett ideal för hela Sverige.

Ännu ett skämt.

Så dagen har alltså inneburit att tre riktigt usla politiska idéer har sett verklighetens ljus. Men så är det rätt ofta med högerregeringar. Kanske har dom otur när dom tänker.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.