Thomas Hartman

Bravo justitieministern

KAN STATEN GÖRA FEL? Justitieminister Beatrice Ask (m) har tillsatt tre utredningar som på ett utmärkt sätt vill förbättra svenskars rättssäkerhet gentemot staten.

En av dom handlar om att Ask vill göra det lättare för svenskar att få skadestånd när svenska staten eller svenska myndigheter bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Länge har det krävts omständiga processer mot svenska staten i Europadomstolen. En både kostsam och krävande, i princip omöjlig uppgift för en vanlig medborgare.

Det skall alltså bli möjligt att driva mål enligt Europakonventionen mot svenska staten i svensk domstol och kunna få skadestånd. Dessutom skall statens rätt att slippa betala skadestånd då riksdagen eller regeringen gjort fel avskaffas.

Detta är utmärkta initiativ av Beatrice Ask. Vi får hoppas att det går hela vägen från förslag till verklighet.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.