Thomas Hartman

Självklart är sjukvården viktigast.

Sjukvården är självklart viktigast. Speciellt i tuffa tider. Det struntar dock högern i som tycker det är viktigare att sänka skatten för Per Westerberg och hans miljonärskompisar.

UTE OCH CYKLAR | Edward Riedl skriver ’Trots att sjukvården blöder ekonomiskt kan inte socialdemokraterna i landstinget tänka sig att minska ner på kultur, lokaler, EU-projekt och annat som inte är sjukvård. Hela landstingssverige har det ekonomiskt tufft. Landstinget i Västerbotten har det tyvärr ännu tyngre efter långvarig misskötsel av ekonomin från socialdemokraternas sida.

1. Riedl skriver om lokaler väl medveten om att en lokalöversyn pågår inom landstinget.

2. Riedl fortsätter sin populism. Han skriver svepande om att minska på kultur, Eu-projekt och annat som inte är sjukvård. Men han skriver aldrig vilka han vill sparka.

3. Hela landstingssverige har problem framför allt på grund av den passiva moderatledda så kallade alliansen. Men att säga att landstinget i Västerbotten har det tyngre inte korrekt. Vi har satt av närmare 2 miljarder, kontantbetalar investeringar och ligger sedan 1996 under rikssnittet när det gäller skattesats och är alltså effektivare än många landsting. Men svartmålningen fortsätter från höger.

4. En stor del av problemen i kommuner och landsting kommer från högerregeringens jobbhaveri som snart fortplantar sig till välfärdssektorn. Men det ansvaret flyr Riedl gärna.

5. Alliansen, som sedan flera år skriver tomma luftbudgetar, utan några nyheter kring hur landstinget ska utvecklas, är pinsamt trötta, bakåtsträvande och förutsägbara.

Vi har sett deras politik på andra håll, i andra landsting, med enorma underskott som följd. Högern drömmer om att konkurrens mellan sjukvårdspersonal som ska springa ännu fortare ska ge tiotals miljoner i kassan.

Självklart ska landstinget fokusera på sjukvård. Det är kärnverksamheten som ska värnas särskilt i svåra tider. Om Edward Riedl och moderaterna menar allvar med att satsa på sjukvård är det bara för dom att ringa partikamraten Anders Borg och se till att statsbidragen till landstingen skrivs upp. Samtidigt kan skattesänkningarna till höginkomsttagarna minskas.

Men nånting säger mig att moderaterna kommer att fortsätta med tomt snack. Det är hög tid för ett alliansfritt Sverige.

THOMAS HARTMAN

6 kommentarer

 1. Revisorn

  Men Thomas! Du säger att ni ”kontantbetalar” investeringarna.
  Berätta istället hur ni finansierar dessa investeringar. Jo, genom att knycka från de fonderade pensionspengarna. Du påstår att det finns kvar ca. två miljarder som är fonderat.

  Du glömmer bort att ni smyghöjt skatten för varje Västerbottning utan att meddela detta. Beviset ser man i årsredovisningen där soliditeten är på skandalösa minus 79%. Omsatt i pengar är västerbottningarna skyldiga landstinget ca. 5,5 MILJARDER utan att känna till det. Varför berättar du inte det?

 2. Robin

  Hartman ongör sig över alliansens bugdetar.
  Men Västerbottningarna lever med Vad S åstakommit.
  Spekulation med skattebetalarnas pengar.
  En vård med väntetider långa så medborgarna hinner dö

 3. Thomas Hartman

  Det där Robin och Revisorn håller på med är en orättvis beskrivning på många sätt. Det är ingen självklarhet för varken socialdemokratiska eller borgerligt styrda landsting att orka sätta av de pengar som landstinget i västerbotten gjort.

  På samma sätt det finns delar av vården där köerna är korta eller obefintliga finns det diagnoser där köerna är långa. Det senare försvarar jag definitivt inte. Däremot tycker jag att man ska ta in hela bilden i resonemangen nämligen att vi idag kan operera människor långt högre upp i åldrarna och göra mer insatser än någonsin tidigare. Ny utrustning och ny medicin har kommit till som inte fanns tidigare, som kostar dyra pengar men som räddar liv. Efterfrågan på sjukvård kommer alltid att vara större än de pengar vi har till sjukvård. Men jämför man med exempelvis det amerikanska systemet är vårt svenska både billigare och effektivare.

  Att som högern hitta på luftbudgetar där man låtsas att konkurrens mellan vita rockar där människor springer fortare ska leda till miljontals kronor i besparing första året är inte realistiskt.

  Det är exempel på en trött och förutsägbar borgerlig politik som tjatar om konkurrensutsättning som enda lösning.

 4. Revisorn

  Svara på frågorna och besvara mina påståenden istället för att gömma dig bakom generella ”tyckanden”

 5. Knutte

  Sossarna har väl inte ingått i nån alliansfri regering på ett bra tag. ”Rödgrön” röra….känns de bekant!?
  Skönt å slippa sossestyre ett tag. Bidragssverige kan jag vara utan. De är ju okej å sitta på arslet å få bidrag när andra får slita hund å beskattas sönder för varje enskilt övertidstimme. För mycket daltande med de som inte har lust å göra rätt för sig med sossarna vid rodret. Välfärd, de är inte å ge bidrag vitt å brett till dom som inte vill göra nått. Dom som behöver hjälp ska få hjälp när de behövs, inte annars. I resten av världen får man flytta om de saknas arbete, inte kul, men den svenska skyddade verkstan funkar inte längre. Metallklubben (Klart S-baserad) på Volvo umeverken vill till varje pris ha kvar anläggningar som går back. Till slut får ju alla sparken. Man kan inte tillverka saker som ingen vill köpa bara för att de är ”orättvist” jämfört med fabriken i Kent. Företagen måste rätta mun efter matsäcken. De gör inte sossarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.