Thomas Hartman

Sjukvården går före kulturen.

Idag skriver en kritiker i Borås tidning ’Det är svårt att inte vara fullkomligt översvallande efter att ha sett humorkollektivet Klungans föreställning, Klungan har rosats högt och kallats ’det bästa just nu’ och jag är inte sen att följa med den strömmen. ’

Tidningen lyfter också fram vilka det är som gett klungan stöd: ’Klungan och Södra Teatern med stöd av Umeå kommun, Västerbottens Läns Landsting och Statens kulturråd.’

Sjukvården går före kulturen i landstinget och så ska det vara. 97% av landstingets pengar går till sjukvård. Men det är roligt att se att de få kultursatsningar som görs uppskattas också nationellt.

THOMAS HARTMAN

7 kommentarer

  1. TC

    Va, är det bara 97 procent av landstingets pengar som går till sjukvård? Det är ju självklart att 100 procent av landstingets pengar ska gå till sjukvård. Landstinget har inget som helst existensberättigande ifall de inte uteslutande ägnar sig åt sjukvård. Kultur kan kommunerna och staten få syssla med, men om vi ska ha Landstingen kvar så måste de vara avsedda ENBART för sjukvård för annars måste Landstingens verksamhet OMEDELBART tas över av staten.

  2. Linus på linjen

    Nähä du!

    Där har du fel. Det är nämligen så att kulturen är en mycket viktig ingrediens i läkandet.

    Det är bevisat otaliga ggr. Det borde satsas mer på kulturen än ynka tre procent.

  3. TC

    Bra mat är också viktigt för läkandet men Landstingets pengar ska väl inte användas till att driva restaurangverksmhet? Att ha ett jobb är bra för hälsan men Landstinget ska väl inte garantera att arbetslösa får ett jobb o därmed håller sig friska?
    Kommunen och staten finansierar ju kultur så därför behöver Landstinget inte ta av pengarna som vi skattebetalare tror ska användas till sjukvård för att finansiera kultur.
    Kultur konsumeras främst av välbärgade medan de sjuka och fattiga konsumerar väldigt lite kultur så det blir ju totalfel när Landstinget tar av sjukvårdsbudgeten för att finansiera kultur, särskilt om detta motiveras med att kultur är bra för hälsan.
    Är den kultur som Landstinget finansierar enbart riktad mot de sjuka i behov av vård, om inte så ska Landstingets pengar definitivt inte användas till att finansiera kultur?

  4. Stranders

    Varför kan man inte ordinera kultur som medicin i vissa fall!? De skulle nog många må bra av! Skulle vara intressant att prova. Ordinera stressade nutidsmänniskor på teater, biograf, Opera, Stand-Up comedy, målningskurs, gitarrkurs osv.
    Ett gott skratt förlänger ju livet sägs de. Kanske minskar det sjukskrivningen……..

  5. TC

    Men detta kräver inte att Landstinget måste betala, för precis som motion ordineras och hälsosammare mat ordineras inte kräver att Ladstinget finansierar gym eller matbutiker så ska Landstinget inte finasiera kultur.

  6. Thomas Hartman

    Tycker TC verkar förvånansvärt låst till beprövad skolmedicin. Är sjukvård viktigare än hälsa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.