Thomas Hartman

En riktig medmänniska: Per Eriksson

Rektorn för Lunds universitet Per Eriksson fyller 60 år. Men den gode rektorn vill inte ha några presenter. Istället vill han att de som vill gratulera honom skänker pengarna till hemlösa. Eller som han själv säger till Sydsvenskan:

- Hemlösheten är ett väldigt tråkigt problem som vuxit fram de senaste tjugo åren i vårt rika land. När jag var i USA 1982 möttes jag av världens rikaste land, samtidigt som folk letade i soptunnor. Då tänkte jag att vi i Sverige hade det bättre, men nu har vi kommit till en liknande situation. Man ser det mest i storstäder som Stockholm, men problemet finns även i Malmö och Lund. Man reagerar inte längre. Det har blivit ett hårdare samhälle.

Per Eriksson menar att orsakerna till hemlöshet är flera:

- Det finns ett omfattande regelverk inom olika ansvarsområden för hemlösa, men det tas sällan ett helhetsgrepp. Har man ingen bostad får man inget jobb, och har man inget jobb får man ingen bostad. Det är lätt att falla ur det sociala skyddsnätet, det behöver inte ligga så långt borta från en själv. Man kan råka ut för skilsmässa, få alkoholproblem, förlora jobb och bostad. Då är det inte så lätt att ta sig in igen.

Jag håller med Per Erikssons analys till fullo. Jag tycker dessutom att mitt eget parti har ett stort ansvar för att det blivit på detta sätt. Allt för ofta brister helhetssynen inte bara inom detta område. Detta trots att vi satsar enorma pengar från samhällets sida.

THOMAS HARTMAN

En kommentar

  1. Rolf Nilsson

    Jag förstår inte varför vi inte vill/kan se att hemlös blir du när vräkningen är ett faktum. För att slippa vara hemlös måste ett eget tryggt hem införskaffas. Vi kan inte blanda ihop en massa politikerområden med hemlöshet. Hade vi istället hjälpt en människa som hotas av vräkning kvar i bostaden, då hade varken arbetspolitiken eller vårdpolitiken haft med hemlöshet att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.