Thomas Hartman

Vad väljer du? 46 miljoner utan sjukvård eller sju månader i Irak?

SJUKVÅRD. Jag ser att det nu är 46 miljoner amerikaner som saknar försäkringsskydd och möjlighet att få vård – inte bara akut, utan även förebyggande hälsovård.

Det är hemskt att se hur den amerikanska sjukvården förtvinar under en hopplöst kostnadskrävande byråkrati. Det är också sanslöst att marknadstroende republikaner mår illa när Obama menar att samhället ska ta ansvar.

Lika sjukt är hur motståndet mobiliserar kraft. Två organisationer som företräder privata försäkringsbolag klagar hos senaten. De vill absolut inte ha ett offentligt alternativ, som enligt dom skulle ge "förödande konsekvenser".

Men samtidigt som försäkringsbolag och vissa republikaner befarar "socialiserad" vård, hävdar andra att presidenten måste införa allmän försäkring, finansierad av att landets höginkomsttagare betalar mer i skatt.

– Att försäkra dem som är oförsäkrade idag skulle kosta ungefär 100 miljarder dollar per år. Det är mycket pengar, men inte mer än vad vi spenderar på sju månaders krig i Irak, har Uwe Reinhardt, professor i hälsoekonomi vid Princeton uttalat.

När man tar del av sånt här inser man hur bra vi ändå har det i Sverige och hur platt moderaternas politik är med sitt ständiga hackande på välfärdens kärna. Det är dessa skillnader i synsätt som är politik.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.