Thomas Hartman

Edward Riedl behöver inte vara orolig…

RÄTTVISA? Edward Riedl undrar om jag tycker det är ett problem att moderaten Borg kritiserar näringslivets lobbyister. Tvärtom. Det är glädjande att socialdemokraternas åsikt delas av en minister i den borgerliga regeringen. Ingen skulle vara gladare än jag om sossarna inte behövdes.

Men verkligheten talar ett annat språk.

Exempel 1: Moderaternas jakt på de sjukskrivna. Marit Fält på Tranemo gymnasium sjukskrevs den 25 februari för utmattningsdepression, men efter tre månaders skriftväxling med försäkringskassan drog kassan in ersättningen – ingen sjukpenning alls för Marit. Enligt kassan kunde Marit jobba vidare – trots kraftig yrsel, hjärtklappning och hjärtrusningar.

Försäkringskassans så kallade experter sätter sig över läkarexpertisen och skapar en osäker situation för den sjukskrivne som är helt orimlig. Ytterst ansvarig för den politiken är moderaterna som sitter i regeringen.

Högerregeringens jakt på de sjuka fortsätter

Exempel 2: Fattigdomen drabbar barnen.

Jag skyller inte finanskrisen på moderaterna. Däremot sättet de hanterar krisen på. Orättvisor och ekonomiska klyftor ökar snabbt i moderaternas Sverige och det är barnen som drabbas allra hårdast. Se bara på skuldfällan. I hela landet har drygt 3.100 ansökt om skuldsanering, en ökning med åtta procent jämfört med motsvarande period förra året.

Alla föräldrar har inte jobb. Alla föräldrar är inte friska. För många innebär fattigdomen dessutom en skam och att det är svårt att klara saker som andra tar för självklart. Välfärd innebär en politik som utjämnar klyftor och ger chanser även till dem som inte har föräldrar med stora resurser.

Men sånt ser moderaterna som slöseri och ofinansierade satsningar. Pengarna satsar de istället på skattesänkningar för de rika.

Exempel 3: Högerregeringen höjde a-kassan rejält. Det har medfört att människor har blivit utförsäkrade. Försörjningsstödet ökar i kommunerna, för vad ska människor leva av om de inte får a-kassa?

Så även om Borg insett att den med brunaste tungan blir kvar när företagen fritt får välja turordning vid uppsägningar så betyder inte det att socialdemokraternas arbetsuppgifter för ett mer rättvist samhälle försvinner.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.