Thomas Hartman

Är det islams fel att det finns brottslingar?

FÖRDOMAR |  Jag funderar när jag ser artiklar om människor och brott. Varför betraktar vi de som begår brotten olika beroende på om dom är födda i Sverige eller inte?

Sedan urminnes tider brukar det heta att det är underklassen som begår flest brott. Många av dem som döms för brott har fostrats i storstädernas miljonprogramsområden. Invandrarna tillhör oftare underklassen. 

– Svenskar som lever i Sverige under samma förhållanden som invandrare har precis lika allvarliga problem, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Men det struntar vi i. När  invandrare begått våldtäkter eller andra brott söker vi religiösa och kulturella förklaringar. När det gäller människor som är födda i Sverige letar vi däremot sociala eller psykologiska orsaker.

Har media en del av ansvaret för detta?

En annan fråga är om inte brottsstatistiken är missvisande. Bara för att polisen särskilt bevakar den typ av brott där utsatta människor är överrepresenterade finns inget som säger att inte den så kallade överklassen begår brott. De bevakas inte på samma sätt och döms därmed inte heller.

THOMAS HARTMAN

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.