Thomas Hartman

Trygghet ger fler jobb…

JOBBPOLITIK & FÖRETAGANDE. Som jag skrev igår har den socialdemokratiska kongressen förvånat när det gäller sin öppenhet mot bloggare.

Idag hade jag och andra bloggare tillfälle att få träffa Thomas Eneroth för ett intressant samtal som kretsade kring allt från industripolitik och innovationer till entreprenörsskap och attityden till företagsamhet.

Jag ska vara ärlig. Jag är en av de som ifrågasatt socialdemokraternas hållning till företagare eftersom jag inte känt att förståelsen för företagarnas villkor inte alltid lyfts i debatten.

Jag är övertygad om att detta är rätt väg att gå och att det utan problem går att förena en tät allians med fackföreningsrörelsen och samtidigt visa småföretagarna att vi menar allvar med vår politik, ser deras problem och faktiskt vill göra någonting konkret av regeringsmakten för att skapa bättre villkor.

Men glädjande nog känner jag att samtalet med Eneroth stödjer uppfattningen att det faktiskt skett någonting med partiet. Insikten finns där att utbildning och entreprenörskap faktiskt både ger högre tillväxt och fler jobb och måste prioriteras.

Det är riktigt roligt att se hur socialdemokraterna vill investera i mer kunskap och erbjuda ett bättre innovationsklimat. Tanken är att utveckla arbetslinjen till en utbildningslinje.

Förutsättningarna är riktigt goda för att Socialdemokraterna ska kunna ha den mest framtidsinriktade politiken för entreprenörer och företagare.

Ett kunskapslyft, en kompetensförmedling snarare än arbetsförmedling och en kompetensförsäkring för alla löntagare, är några av de förslag som kongressen ställer sig bakom.

Det är också glädjande att partiet sätter ner foten om att det just nu inte är utrymme för att diskutera arbetstidsförkortning. Det finns inget värde i att lura människor. Finns det inte pengar och resurser gör det inte och det måste vara viktigare att människor faktiskt får jobb.

Men en viktig skillnad i synen på jobb och trygghet mellan det blå laget och oss är att vi anser att dessa två komponenter måste förenas.

Trygghet på arbetmarknaden är en grundförutsättning för arbetslinjen. Trygghet på arbetsmarknaden är också en förutsättning för fler jobb och ekonomisk tillväxt.

Det känns bra att socialdemokraterna tydligt står för att den tryggheten också ska gälla företagare som ska ha bättre inkomsttrygghet vid föräldraskap, sjukdom eller arbetslöshet.

THOMAS HARTMAN

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Socialdemokratins väg är lång för att bli riktigt småföretagarvänlig. Särskilt när det gäller att skapa företagarvänlighet för de som vill pröva ”näringslyckan” i dagis, skola, vård och omsorg, där kvinnor har stora möjligheter då de är många där.

    Snart 40 års erfarenhet av barnomsorg i olika roller, nu som soloföretagare, visar hur socialdemokratin bromsar idéer och utveckling här, jag har mycket att berätta här, särskilt för socialdemokrater som skulle vilja lyssna. Kanske du?

    Se f ö reportage i VF idag där jag berättar om generationsmiljöhus med dagis. Plus om motstånd och Jantelagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.