Thomas Hartman

Försäkringskassan: Reinfeldt sätter systemen före människan

MAKTLÖSHET. Inför valet 2006 talade Fredrik Reinfeldt om fler arbeten och något han kallade minskat "utanförskap". Men så blev det inte. När arbetslöshet och "utanförskap" ökat under den moderatstyrda borgerliga regeringen ändrar han retorik. Nu vill han öka drivkrafterna för arbete. Det intressanta är att drivkrafterna ska vara olika beroende vem det gäller. Drivkraften för Reinfeldt, riktigt högavlönade och vi andra som har arbete är "belöningar" med ännu mer i plånboken genom fler och fler skattesänkningar.

För arbetslösa eller sjuka gäller andra drivkrafter: hungriga vargar jagar bäst. Sjuka tvingas ut på en arbetsmarknad där jobben för närvarande inte räcker till. Svårt sjuka tvingas efter årsskiftet stå till arbetsmarknadens förfogande. Människor som genomgår rehabilitering för att försöka komma tillbaka till sitt gamla jobb tvingas avbryta för att prövas mot andra jobb.

Under den prövningen sänks ersättningen. Dessutom riskerar pengarna att komma fram för sent. Beslut fattas först några veckor innan det ska träda i kraft. Att det drabbar människor som i de flesta fall redan lever på marginalen tycks inte bekymra moderaterna. Så förvärrar man situationen för människor i maktlöshet.

Fredrik Reinfeldt som i vanliga fall älskar rampljuset låter sina ministrar Cristina Husmark Pehrsson och Sven Otto Littorin ta smällen då det gäller sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. När han nu kommenterar kritiken är svaret att det är oundvikligt att vissa drabbas när sådana förändringar görs.

Så sätter moderaterna systemen före människorna. All politik handlar om människor och människors levnadsvillkor. Man ska inte som högerregeringen sätta systemen före människorna

När det dessutom visar sig att de systemen och dess drivkrafter behandlar människor väldigt olika är det inte svårt att bli upprörd. Vårt land blir inte bättre genom att orättvisorna ökar.

Så skyller högerregeringen ifrån sig. Den uppkomna situationen menar de är någon annans fel; försäkringskassan gör fel, människor har inte förstått eller så är det oppositionens fel. Det är svagt och oansvarigt att högerregeringen inte står för konsekvensen av sin politik som de talade om redan 2006.

Vi närmar oss ett nytt år. I nästa val kan Sverige välja en annan väg än nuvarande. Denna väg handlar om att fler ska få arbete och skillnaderna i samhället ska minska. Den handlar också om att sätta människan i centrum och forma systemen därefter. För att detta ska bli möjligt måste vi få en ny regering i Sverige i september 2010.

THOMAS HARTMAN

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.