Thomas Hartman

När skolan blundar växer problemen

MOBBINGENS KONSEKVENSER. Jag skrev tidigare om 11 åriga Victor som tog livet av sig på grund av att han var mobbad i skolan.

En känsla jag haft är att skolans vuxna ofta har problem med att hantera mobbing. Ett tecken på detta är alla de rättsliga processer som börjar visa sig där barn är involverade. Nu visar det sig att detta får allvarliga följdkonsekvenser på fler områden.

Idag skriver nämligen DN att sextio procent av dem som dömts för ett våldsbrott före 20 års ålder har blivit mobbade i skolan. Det finns alltså bevis för att färre blir brottslingar om åtgärder mot mobbning sätts in tidigt. Men när skolinspektionen granskar skolorna visar det sig att min magkänsla stämmer. Bara en av tio skolor lever upp till lagens krav om att arbeta mot mobbning.

De skolor som har beredskap och tänkt igenom hur de ska tackla mobbing minskar i genomsnitt mobbingen med 20%. Det minskar lidandet för den enskilde, förbättrar skolans miljö och visar sig dessutom vara en ren samhällsbesparing inom andra områden.

Jag håller med Ann Hellströmer, socionom och kurator på Stödcentrum för unga brottsoffer i Sollentuna, norr om Stockholm när hon tycker att ordet ”mobbning” förminskar saken.

– Varför inte säga vad det handlar om i stället – misshandel, sexuella trakasserier, hot? Det kanske är så enkelt att det handlar om antalet vuxna i skolan, antalet vuxna som vill och orkar se och agera.

THOMAS HARTMAN

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Äldre student

    Den svenska skolan är det sämsta som hänt mig. Jag är bara bitter över det. Det var hot och misshandel var och varannan dag genom hela grundskolan. Ingen brydde sig. Det spelade ingen roll vad man sa till lärare eller rektor.

  2. Maria

    Självklart måste skolan, vuxna och lärare kunna stoppa mobbning i skolan. Men på allvar tror jag inte att brottsligheten kommer att minska om mobbningen minskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.