Välkommen till Tärnaby, Magnus Hall!

Tärnaby den 27 juli 2019

Öppet brev till koncernchefen i Vattenfall, Magnus Hall

Hej Magnus,
jag hoppas du har en härlig sommar!

Här i Tärnaby har vi verkligen det just nu. Massiv, skön värme med uppåt trettio grader, sol som strålar, fullt med folk och härlig stämning. Verkligen en fantastisk sommar. Tärnaby ligger för övrigt i Storumans kommun, i Lappland och på samma breddgrad som Luleå, ganska nära gränsen till Norge.

Jag tänkte att vi skulle göra ett tankeexperiment tillsammans, med två scenarier.

Tänk dig att du förbereder dig för Vattenfalls årliga bolagsstämma. Med tanke på ägarkretsen är det inte ett jättearrangemang, men det skall förberedas och det skall fungera till punkt och pricka. Som det framåtriktade företag ni är har ni kombinerat stämman med lite seminarier om framtidens energiförsörjning och det är ganska många inbjudna, både talare och publik. Ett viktig arrangemang, helt enkelt. För er som företag kanske det viktigaste på året. Ni lägger ner krut på det. Det får inte gå fel. Ni gör det ni kan för att kvalitetssäkra allt. Ändå händer det. Cateringfirman har inte kollat sin kylkedja ordentligt och för att göra en lång historia kort har ni energiexperter, regeringstjänstemän, styrelseledamöter och koncernledning samt ett par ministrar och en ansenlig skara inbjudna med totalt och akut haveri i peristaltiken. Hur ni hanterar det? Givetvis så gott ni kan, men sedan kommer den cateringfirman aldrig mer att få några jobb. Inte av er, och om era spindoctors gör jobbet, antagligen inte av så många andra heller. Vilken tur att det inte har hänt!

Tänk dig nu i stället en turistdestination med ungefär 1 000 fast boende invånare. De har ett väldigt viktigt evenemang varje sommar. Har haft i många år. De förbereder sig ordentligt, kvalitetssäkrar allt de kan. De lägger helt enkelt ner rejält med krut på att det skall bli bra. Med tanke på ortens läge och kommunikationer, ganska perifert i norra Norrland, är det inte ett jätteevenemang, men de brukar ändå ha 15 000 besökare. Det är otroligt viktigt för dem. Evenemanget är en marknad med allt vad det innebär. Försäljare, utställare, sång och musik och barnaktiviteter. Fredag till söndag, i slutet av juli. Varje år i många år. Oftast har man haft tur med väder och vind och annat man inte råder över. Det man kan styra upp, det är uppstyrt. Tänk så härligt att få visa upp sin bygd för så många besökare! Tänk så härligt att gå omkring och strosa, ta en glass eller någonting kallt att dricka…

Kan du känna den där iskalla drickaburken i handen en solig högsommardag eller svalkan av en glass mot tungan? Bra, håll kvar den känslan. Det är nämligen ingenting som någon på Gränshandelsmarknaden i Tärnaby får känna den ovanligt varma lördagen den 27 juli 2019. Det är strömavbrott. Ett totalt och långt strömavbrott. Hur det blir för alla med behov av kyla vet vi väl inte förrän efteråt. Lite som en dålig catering. Den stora skillnaden är att vi inte kan byta leverantör. Vattenfall äger nätet, och det fungerar inte som det skall. Betalar, det gör vi. Vi har bland de högsta nätavgifterna i Sverige. En stor del av det vi betalar är ”garantiavgiften” nämligen. En abonnemangsavgift, oavsett om vi utnyttjar nätet eller inte. Att nätet skulle vara dåligt är i sig lite märkligt eftersom all den enorma mängd elektricitet som produceras här i kommunen ju ändå måste transporteras, så infrastrukturen borde vara viktig även för Vattenfall?

Vi behöver nog få lite ordning på det här med prioriteringar tillsammans. Vattenfall behöver kanske veta vad vi som bor där massor av el produceras har för förutsättningar och villkor, och vi som bor här behöver givetvis veta hur ni tänker när det viktigaste evenemanget på året kan få bli ett halvfiasko för att ert elnät inte fungerar. Därför tycker jag att du skall ta med dig lite kollegor och komma hit. Jag bjuder därför in er, eller dig, hit. Jag ordnar både boende och guidning. Planera för två dagar så kan vi se på hela kommunen, den är 27 mil lång.

Lite bakgrund, som kan vara bra att ha med i planeringen:
– Enklast är att flyga hit från Arlanda, det går reguljärt flyg sex dagar i veckan.
– 15 000 besökare här motsvarar 800 000 besökare i Umeå eller några miljoner i centrala Stockholm. SAMTIDIGT.
– Vår destination, Hemavan-Tärnaby, är den största i Västerbotten efter Umeå.
– Den snabbast växande branschen i Sverige, och världen, har länge varit turismen. Turismen är både personalintensiv och en väldigt viktig i de delar av landet där det produceras mycket el; i glesbygden.

Jag ser fram emot träffa dig här! Tillsammans, och givetvis med bra inspel från alla kloka lokala förmågor, borde vi kunna komma fram till spännande saker. För Vattenfall, för glesbygden och för turismen. Ärligt talat, hur skulle det kunna gå fel?

Välkommen till Tärnaby!

Med vänlig hälsning,

Hans-Peter Carlson
Ledamot Kommunstyrelsen (L) i Storumans Kommun
Förbundsordförande Liberalerna Västerbotten

2 kommentarer

  1. Ann-Cathrin Larsson

    Hear, hear???? Mycket bra skrivet och egentligen ganska enkelt att förstå vad du menar.
    Detta hade ALDRIG fått ske på Nobelfesten eller något annat viktigt arrangemang.
    Vattenfall, och även Telia har ett extra stort ansvar för att det ska gå att leva i hela vårt land.

    Jag hoppas att du får positiv respons på din inbjudan och att besöket resulterar i något bra!

    • H-P Carlson (inläggsförfattare)

      Tack!! Precis. Vi är lågprioriterade. Vi är få, vi finns långt bort och vi hörs inte. Vi får i alla fall en stund i radion idag i P4 (strax efter 16), får se om Vattenfall har någon med där som kan bekräfta om de vill komma hit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.