Ship to Gaza bordas till Iraklio i Kreta

Efter att ha nekats tillträde till hamnen i Xania (västra Kreta) i hela 20 timmar utav hamnmyndigheterna, och efter har nekats tankning av diesel kände vi oss tvungna att segla vidare.

 
Så vi gjorde det på eftermiddag (9 juli) längst norra kusten av Kreta, från väst mot öst. Vi hann komma till en liten kaj i Pandanasa nära Iraklion. Klockan var då 18. Under hela resan förföljdes vi av två av kustbevakningens båtar som höll sig på behörigt avstånd.
 
En tankbil väntande vid kajen Pandanasa började tanka vår båt så fort vi anlade. Det tog inte många minuter, innan det hela var över. Våra vänner från kustbevakningen, som hade varit efter oss i några timmar, stod några hundra meter ifrån oss och betraktade det som händer.
 
Vi hann inte så långt från kajen förrän kustbevakningens två båtar plus ytterligare en stor båt som kom just då omringade oss. Två tog sidorna och en ställde sig framför oss. De stod ofta på cirka 100-200 meters avstånd, ibland mycket närmare och ibland längre bort. De ville att vi ska lägga till i hamnen i närheten; men det vägrade vår kapten. Så vi stod still i närmare två timmar. Under tiden kom två civilklädda chefer från kustbevakningen ombord på vår båt, de kom med en mycket liten båt. De började tala med vår kapten, snart fler av oss involverade i det som händer. De var vänliga och mycket artiga men temperamentfulla i diskussionerna med vår kapten och vi andra.
 
Vi fick veta av de att båten inte längre är registrerade i Sierra Leone. Till slut gick vår kapten med på att åka in till hamnen. Så en av deras båtar seglade framför oss och de andra två tog sidorna.
 
Så kring klockan 21 lokaltid kom vi till kajen i Iraklio.
Nu undersöks frågan om vår båt Juliano är fortfarande registrerad i Sierra Lione eller inte. Det märkliga är att det finns två skrivelser från Sierra Lione med samma datum, 7 juli. I den ena står att vi är registrerade i landet; men i den andra står att registreringen har upphörts. Julianos advokat hann ikväll ringa handläggaren i fråga i Sierra Lione, hon bekräftar till advokaten att Israels regering har kontaktat Sierra Liones president och bett om att stoppa Juliano, men den juridiska statusen för Juliano får klargöras under de kommande dagarna.
 
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.