Magdalena Andersson, landshövding

Det blommar i Hällnäs

Hällnäs-Caliente Pink         

Årets pelargon Caliente Pink

Vårt län har många olika företag som arbetar med ett särskilt miljötänk. Det kan handla om att energieffektivisera den egna verksamheten, att producera produkter som hjälper till att förbättra vår miljö eller något annat.

Igår besökte jag ett företag som gör lite av varje i den riktningen – Hällnäs Handelsträdgård i Hällnäs utanför Vindeln. Det är ett företag som odlar kryddor och sallad och blommor – och kallar sig passande nog för ”den ätbara trädgården”. Levererar fantastiskt nog varor till hela Sverige och delvis till Finland.

Miljön då? De flesta produkter är Kravmärkta, man värmer upp växthusen med hjälp av bio-energi, för att undvika skadedjur används biologiskt växtskydd i odlingen av kryddor och sallad i stället för kemikalier och man återvinner returvattnet i ett slutet system för att minimera gödselförbrukningen och därmed miljöbelastningen.

Jag har besökt företaget förut, men då var det höst. Då odlade man många olika kryddor och sallader men inte lika många produkter som den här årstiden. Igår var det inte bara grönt – det blommade fantastiskt av penséer i mängd och pelargonior, en härlig färgprakt! Och jag provsmakade en alldeles ljuvligt god jordgubbe, från en planta som kanske snart finns i en trädgård nära dig :).

Förutom att arbeta ”grönt” på alla sätt, är man en intressant arbetsplats med personal som talar nio olika språk, klart det blir ett och annat missförstånd då, men mest av allt blir det berikande för oss alla, sade Björn Isaksson som är VD. En inställning man kan hoppas smittar av sig på många fler arbetsgivare.

Igår presenterades på en mässa i Stockholm årets perlagon i Sverige, det är en sort som heter Caliente Pink. Och i Hällnäs stod många vagnar med just den blomman – på väg ut till någon butik någonstans i Sverige.

Bilderna visar också en minimal pensé-planta, så ser den ut innan det blivit det vi sätter i våra blomlådor, och en härlig annorlunda växt som är Basilika på stam, ser ut som ett bonsai-träd.

Och avslutningsvis:

Visst är det fantastiskt att veta att det här i Västerbotten odlas örter och kryddor och blommor som sedan levereras till hela Sverige, inte minst till Skåne!

Hällnäs - liten planta        Hällnäs - basilika på stam2

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.