Marianne Johansson, Mosekälla

Laglig rovjakt??!

Det kom lite snö natten till fredag, men inte så farligt här hos oss, det var nog värre i inlandet, det kom liksom från det hållet.

Älgjägarna drog till skogs i går morse i spårsnön, men dom säger att älgen står stilla på första snön. Tycker väl att det är onaskelit?

I natt var det – 6 grader, kallt för jägarna i morse

Frågan är ju om det finns kvar nån älg att jaga?

Samebyarna har ju nämligen utövat sin rovjakt under tiden som kronlagen inte fått jaga, med undantag för några dagar i brunstuppehållet.

Ortsbo jägarna, som BETALAR AVGIFTER för att få jaga på ”statens” mark, får sitta och se på medan samebyarna tömmer markerna på älg!! Ortsbojaktlagen har 16 dagar som de får jaga älg på marken som Staten påstår sig äga, och man betalar b l a en intrångsavgift till samebyn för det! Under dessa dagar, plus ända till, om det är sista januari, med undantag för brunst uppehållet, jagar samebyarna. Och de får skjuta ett 40- tal älgar plus kalvar, medan ortsbojaktlagen får skjuta allt mellan 1- 6 älgar plus kalvar. Med rekogniserings hjälp, drar samebymedlemmarna iväg, och förstör jakten totalt för många betalande ortsbojaktlag!

I ortsbojaktlagen ingår samer som inte ingår i samebyarna, och övrig ortsbefolkning.

Ortsbojägarna måste göra godkända skjutprov innan jakt, inget fel med det, om det inte vore för att ingen frågar efter det när det gäller samebymedlemmarna, eller deras ”gästjägare”!! Appropå gästjägare, så måste ortsbojaktlagen meddela dessa till Länsstyrelsen, något som inte sker med samebyarnas Gästjägare!

Våra barn, som tvingas flytta från kommunen för arbetets skull, får inte jaga kvar på sina förfäders marker! Samebymedlemmarnas barn riskerar inte det. Nä, samebymedlemmars släktingar från andra trakter kan komma hit och jaga, trots att de inte har någon giltig anledning!

För samebyarna handlar denna rovjakt om att tjäna så mycket pengar som möjligt! Långt ifrån urspurngsfolksmässigt!

Och allt detta sker med Länsstyrelsens och riksdagens goda minne

 

 

9 kommentarer

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Fantastiskt duktig på att se brister i andra länders hantering av sitt folk, otroligt värdelösa på att se brister med hanteringen av sitt eget folk!

  1. B-G. Burman

    Vi ortsbor och samer utan medlemskap i sameby betraktas av myndigheterna som obekväma andra klassens människor, det har vi fått erfara under mycket lång tid under ett fogdevälde.
    Jag tror att det är slut med det synsättet nu. Vi måste kräva våra mänskliga rättigheter tillbaka.
    Skrota fogdeväldet och hävda vår rätt är vad som gäller.

  2. Bengt

    Precis som du skriver,det är rena fakta alltihop.Visst är det konstigt att detta får förekomma i ett land som gång efter annan talar om hur illa andra länder uppträder mot sin urbefolkning.Staten äger ingen mark,staten har konfiskerat de bofasta samernas marker och rättigheter.Länsstyrelsen kan tilldela sig älgar och fördela dessa till icke markägare eller jakträttsinnehavare,en smula av detta tillfaller de som enligt lag och rätt tillhör den bofasta befolkningen vilka till stor del tillhör den samiska befolkningen vilka vi kan hänföra till urbefolkning.Densamiska befolkningen är inskriven i grundlagen som ett folk oavsett yrkesgrupp,ändock särbehandlas vi.Samebyarna är inga historiska bärare och saknar rättigheter.För att alla ska kunna förstå den sanna historien skall ni söka på nätet efter en uppsats skriven av två studenter på slu.Uppsatsens namn (Rätten till norrland),Den är så sann att Bonniers fick inte trycka den.Här framkommer den sanna historien.

  3. Östen Stenlund

    När man hör folkrätts juristen och professorn Mattias Åhren i radion för några dagar sedan angående öppna samebyar, tar man sig för pannan. Jag besökte skattekontoret i Vilhelmina, det är nog fem år sedan, i ett deklarationsärende och tjänstekvinnan kunde inte ge mig säkert besked så hon kallade på chefen.

    Mitt ärende klarades av smidigt och bra, med då chefen var där passade jag på att fråga om den ekonomiska föreningen som kallas sameby är redovisningsskyldig som alla andra föreningar är. Svaret blev klart och koncist, vi har ingen rättighet att gå in och kolla ej heller kräva redovisningar av samebyar, bara den enskilde renägaren.

    Vad betyder det här? Ja vad jag kan förstå så kan renägaren gå in och fälla älg var han behagar, åker till uppköpare och säljer. Till uppköparen säger han sig måsta skriva kvittot från samebyn.

    Du som håller jaktmarkerna, egna eller insynade utmarker får bara stå och se på, så även skatteverket.

    Är det inte underbart i RÄTTSSTATEN Sverige så säg?

  4. Kjell Åström

    Om länsstyrelsen har fått bakläxa av hovrätten om älg jakten på privatmark om så kallad samråd kan man inte fundera då om inte länsstyrelsen skulle haft bakläxa även då de gäller ortsbojakten som bara är 16 dagar. Borde inte även ortsbojakten vara 70 dagar?

  5. Henry cruz

    Undrar just hur det gått för alla utanför samebyarna, får höra det när jag kommer hem. I dom här jaktmarkerna där jag befinner mig nu är allt lugnt.

  6. Henry cruz

    Konstigt Bengt-Göran vill inte ta in min kommentar i sin blogg.Varför? Jag säger ALLTID bara SANNINGEN så VARFÖR??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.