Björklöven måste släppa sargen och komma in i verkligheten!

 Föreningen har som målsättning att alla barn och ungdomar som vill, skall kunna spela innebandy i IBK Dalen. -IBK Dalens hemsida

Föreningen ska bedriva en ungdomsverksamhet med syfte att ge våra ungdomar möjlighet att utöva ishockey. – Skellefteå AIKs hemsida

 

 I dagens VK finns det att läsa om idrottspsykologen Erwin Apitszch forskning kring inaktiva ungdomar. Kortfattat har han funnit att 80% av alla barn och unga ville vara fysiskt aktiva, men behövde en liten push för att komma igång. Många vill röra på sig och idrotta, men är kanske inte så sugna på att tävla, träna flertalet gånger i veckan under särskilda tider och pressas för fort!

Barn och Unga vill ha roligt!

Jag tror det här ett väldigt viktigt att diskutera hur kommun och idrottsföreningar jobbar med dessa frågor. Jag som själv varit aktiv i idrottsföreningar sen 6 års ålder vet hur viktigt det är att alla unga får möjligheten att efter egna förmågor vara med så långt det är möjligt bara för att det är kul. Barn lär sig mest och bäst av det och när de senare börjar känna att de vill bli bäst(alla idrottsbarn kände väl någon gång att de ville bli som Peter Forsberg, Ronaldo, Carolina Klüft etc.) så kommer instinktivt tävlingsmänniskan in i bilden och man vill utvecklas för att slå sina konkurrenter. Detta är en absolut livsviktig egenskap bland alla idrottare, MEN, den infaller väldigt olika i livet och jag skulle vilja anse att många unga sållas bort för tidigt!

De idrottsföreningar som verkar här i Umeå måste ta ett stort ansvar i att se till att ungdomar får en plats i idrottsföreningarna trots att de inte är tillräckligt duktiga för elitspel, eller vill satsa elitistiskt! Det är sorgligt att se J20-laget i Björklöven åka ur elit och A-laget med sina jättebudgetar inte klara sig särskilt bra ens i Division 1! Jag tror detta beror på ett fundamentalt fel i rekryteringsprocessen och att denna klubb lämnat bakom sig den så viktiga hockeykulturen! Se på Skellefteå, där pratas det hockey hockey hockey och det sprutas ut talanger i varje årskull! Det är för att hockeyn är Kul där uppe, och för att föreningen är intresserad och tar hand om sina ungdomar hela vägen upp!

Hjälp till ekonomiskt!

Innebandyn fyller nu upp detta gap här i Umeå som jag ser det, är otroligt duktiga på att ta hand om ungdomarna och många får plats! Ett liknande scenario har skett i min hemkommun Vindeln där jag varit aktiv hockeyspelare till för ett år sedan! Ishockeykulturen börjar dö ut, och in kommer en aktiv och glädjespridande kultur av innebandy! Många vill hävda att innebandyn är lättare och billigare för föräldrar och barnen! Det ligger mycket sanning i det, i vårt materialistiska samhälle, men hur mycket ansvar har inte ishockeyföreningen i att se till att begagnadmarknaden får en större betydelse? Hur mycket ser föreningarna till att tillgodose de behov som finns i att ett par använda, begagnade skridskor fungerar minst lika bra som ett par nya? Fötterna på barnen växer säkerligen snabbare än inkomsterna bland föräldrarna och vi har sannerligen tappat att det ska vara roligt att spela, inte roligt i att mäta sig i vilken utrustning man har!

Reformera och satsa på ungdomarna!

Björklöven måste förstå att de inte kan leva på SM-guldet 1987 längre! Man måste krypa in i en annan kostym som passar bättre och börja med att utveckla ungdomshockeyn till en inkluderande och rolig verksamhet! Björklöven har även ett stort ansvar i att se sig om i länet och fånga alla de duktiga ungdomar som finns ute i de mindre lokala föreningarna! Där finns fortfarande mycket talanger som inte bör vara isolerade öar! 

Det måste framgå, som det gör på SAIKs och IBK Dalens hemsidor, hur de vill jobba med sina ungdomar! Det är ett väldigt viktigt mål, för ungdomarna spelar för det är kul, och de som är mer talangfulla kommer att sålla fram sig själva under processen gång! 

Underlaget finns där ute! 

Etiketter: , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Leif

  Visst är Skellefteå duktiga, ta t.ex. deras j18. Många duktiga spelare. Gör mig en tjänst, gå in på deras sida på eliteprospects, räkna hur många som spelar i sin moderklubb, skriv sedan svaret i en kommentar. Fundera även hur det kan bli såhär? Har du någon aning vad t.ex. Skellefteå eller Modo betalar en juniorspelare i lön? 🙂

  http://www.eliteprospects.com/team.php?team=795&year0=2012

 2. Thomas Nordvall

  Svar till Leif (2012-04-05 14:30)
  Det viktiga är inte inbördes ”prestationsjämförelse” mellan Ske-å och Löven, utan att se till hur hockeykulturen och synen på ungdomsverksamheten skiljer sig åt. Jag menar att man måste gå tillbaka till grunden och se hur man egentligen jobbar med ungdomarna! Hur många får plats, vilken värdegrund står vi på, hur snabbt ska vi börja ”toppa” och sålla ut de bästa och mycket mer.

  Sedan tror jag det skulle behövas ett krafttag med att samverka över kommungränser och få ett bra samarbete mellan olika lag runtomkring! Det finns många talanger där ute som aldrig får chansen att synas! Det skulle vara bra för hockeyn i Västerbotten och bör ligga i Björklövens intresse!

 3. janne

  Umeå behöver Löven mer än Löven behöver Umeå. Så enkelt är det. Och de som inte fattar basfakta kan gärna ägna sig åt curling eller innebandy. Mvh Janne i Karlstad

 4. Jan-Erik Brännström

  Bäste Thomas Nordvall

  Jag noterar att du är 22 år gammal och det kan möjligen ses som en ursäkt för för dina amatörmässiga åsikter.
  Jag delar din uppfattning att föreningar bör, ska, undvika selekteringar i unga år. Ungdomar växer till sig ojämt och före 13-14 års ålder är det svårt att bilda sig en bestämd uppfattning om framtiden. Man kan faktiskt redan då se om en pojke har förutsättningar att bli en habil hockeyspelare men inte om han kan bli en stjärna för Elitserien eller NHL.
  Det jag reagerar mot är att du nämner Skellefteå som förebild. AIK har en utomordentligt väl skött ungdomsverksamhet men börjar selektera talangerna redan vid ÅTTA ÅRS ÅLDER. Jag är tveksam om det stämmer med KD:s värderingar om lika människovärde osv.
  Tacksam om ett kort svar på mina tankegångar.

 5. Thomas Nordvall

  Svar till Jan-Erik Brännström (2012-04-05 17:32)
  Tack för att du noterar min ålder, hade nästan glömt! =)

  Självklart finns det många exceptionella talanger som redan vid första skridskoskären har det lilla extra! Dessa måste man ta hand om! men det finns ingen motsättning, som jag ser det, i att både lyfta upp talanger som att låta merparten och de ”sämre” få fortsätta utvecklas! Men merparten av de som börjar spela hockey gör det för att de tycker det är fruktansvärt roligt! Likaså gjorde jag och var fram och åter i Björklöven J18 lag. Men det här handlar om hur man arbetar med hela ungdomsverksamheten, internt och externt!

  Björklöven har haft ett mycket bra och värdefullt Varumärke med många talangfulla genom åren. Och självklart är det inte nu lika lätt att behålla de talanger man har när inte A-laget håller minst allsvensk klass, men man bör fråga sig hur man gått från att vara ett välrenommerat lag till att bli div 1-lag och fortfarande maximera pengaflödet på dyra spelare! Jag ser det som ett lappa laga om och om igen. Björklöven behöver sina ungdomar, men ungdomarna kan vända sig mot annan klubb om de så vill! Det är ett problem! Och det går inte att skylla på andra klubbar, man måste kunna erbjuda något attraktivt!

 6. Thomas Nordvall

  Svar till Jonte (2012-04-05 17:51)
  Tack Jonte! Ser att den släpptes nu för ungefär en månad sedan, och det verkar som en mycket bra start på förändring i den riktning jag eftersöker! Jag hoppas dock att den får möjlighet att genomsyra hela organisationen och att de tränare och ledare som verkar inom den också utför det som är uppställt!
  Det enda jag saknar mer kring är samverkan! Det nämns lite lätt under Scouting, men behöver nog ges mer utrymme!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.