Statligt ägande och Nuon!

Det statligt ägda Vattenfall har under ett antal turer fått skriva ner värdet av det förvärv de gjort av bolaget Nuon. Summan på köpet ska enligt analytiker varit allt för högt och varningssignaler anses ha kommit redan innan köpet.

Det sätt köpet genomfördes, summan och detaljerna runt omkring köpet kan säkert ifrågasättas, men affären sätter ljus på den centrala frågan i detta ärende: Varför ska staten med skattepengar finansiera denna typ av verksamhet?

Oppositionen är snabbt ute och skyller agerandet på regeringen och menar att styrningen har varit dålig. Att ta politiska poäng på vad som är styrelsens ansvar och beslut är billigt och fel. Dessa är samma högljudda kritiker som ville att skattebetalarnas pengar skulle gå till krisande SAAB och SAS.

Att skattebetalarnas pengar används för att driva företag är intet något nytt i Sverige. Dessa pengar finansierar hela 54 bolag i diverse ägarandelar, varav Vattenfall, Nordea, LKAB och Telia är några att nämna. Argumenten för ägandet brukar lyda att det ger pengar till statskassan och att staten ska påverka de andra aktörerna på marknaden.

Det första argumentet bör belysas ur två perspektiv. Vi bör fråga oss om det verkligen är i ett energibolag eller i en bank som skattebetalarnas pengar gör mest nytta. Och om det nu ger mycket pengar till kassan- varför inte äga ännu mer i ännu fler bolag?

Svaret är att det inte ska vara skattebetalarna som ska stå för notan i bolagsbyggande som är utanför statens primära verksamhet. Dessa pengar ska direkt finansiera centrala områden som ett starkt försvar, polis, rättsväsende, skola, sjukvård och infrastruktur. Detta är ett principiellt viktigt ställningstagande som bör värnas för att begränsa statens ansvarsområden och möjliggöra en sund marknadsekonomi och konkurrens i de kommersiella områdena.

I det andra argumentet bör vi vara tydliga med att politiker ska styra genom att fastslå lagar och regler som marknaden därefter ska följa. Staten ska inte samtidigt som de är domare, också vara en aktiv spelare på marknader som är konkurrensutsatta. Finansieringen ska göras och risken ska tas med privat pengar, på den privata marknaden.

Riskerna belyser just affären med Nuon, som visar på konsekvenserna av statligt ägande, där skattebetalarna står för notan. Pengar som mycket väl kunnat användas inom statens primära områden, som stärkt försvar eller förbättrad sjukvård. Vi unga kristdemokrater värnar om en liten och effektiv stat, som möjliggör en god marknadsekonomi, där civilsamhället och företagande ges utrymme.

På regeringens hemsida finns att läsa: ”Statens uppgift är att ge näringslivet goda förutsättningar, sätta upp lagar och regler och se till att de följs, inte att äga och driva företag. Därför bör staten i princip inte äga bolag som verkar på kommersiella marknader med fungerande konkurrens.”

Det är nu dags för regeringen att intensifiera arbetet med att sälja ut bolag som inte rör kärnverksamheten.

Vi unga kristdemokrater vill vara tydliga med politikens gränser: Staten ska inte äga kommersiella bolag och politiker ska inte agera affärsmän med skattebetalarnas pengar. Vill de vara företagare- får de söka sig till en annan bransch.

 

Thomas Nordvall

Ekonomi-politisk talesperson KDU

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   För det första representerar jag KDU. Inte KD. Men ja, principiellt ser jag inte varför SAS ska undantas.

 1. Per A.

  Lärdomen bör inte vara att staten inte skall äga och driva företag, utan att borgerliga politiker inte skall göra det.

  Det är Alliansen som gjort bort sig, inte ’politiker’ eller ’staten’.

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Jaså? På vilket sätt? Bolagen ägs(aktier) av staten(ägare) som styrs/leds av en tillsatt styrelse(ansvariga). Nedskrivningar har skett till lika stor del under Perssons regering och troligtvis mångt mycket fler gånger under tidigare sosse- och borgerliga regeringar. Vid ägande finns ALLTID risker att dåliga köp genomförs av Styrelsen, och styrelsen är ansvariga för besluten. Sedan får vi se vad KU kommer fram till i det enskilda fallet. Vissa vill uppenbart ÄGA med andras pengar, men inte stå för riskerna och de konsekvenser det ibland kan få.

   • Daniel Nyström

    Den borgerliga regeringen har misslyckats med att driva de statliga bolagen. Det är något historien inte kan förändra. Det finns svart på vitt. Det skulle vara trovärdigare om man ödmjukt erkände detta och lovade bot och bättring. Varför frånskjuta sig ansvaret och låtsas som det är någon annans fel eller att det regnar? Det är för mig obegripligt.

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

     För det första är det styrelsen i ett bolag som är ansvariga för att driva verksamheten. Men visst kan det ses som ett misslyckande av politikerna, på samma sätt som det således är ett misslyckande av Göran persson och vänsterns regerande att hälften av avskrivningarna skedde under deras tid.

     Detta förändrar dock inget enligt mig. Vill man vara ägare av statliga bolag(som du förespråkar) får man ta sådana smällar. Thats it. Part of the game. Jag förespråkar en annan linje som du förstår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.