S & V vill stoppa friskolorna i Umeå

Insändare kommunalt veto

 

 

Skrev i lördagens tidning tillsammans med mina allianskollegor om Socialdemokraterna och Vänsterns vilja att bestämma på elevernas bekostnad.

 

Fristående skolor har ökat mångfalden av skolor, vilket gjort att elever fått större möjlighet att välja vilken skola som passar dem bäst. Detta vill S och V i Umeå kommun sätta stopp för.

I ett remissvar på Friskolekommitténs betänkande röstade S och V igenom att möjligheten till ett kommunalt veto bör införas, i syfte att flytta makten från eleverna till oss politiker. Detta skulle innebära en godtycklighet i bedömningen om vilka fristående skolor som får etablera sig eller inte. Idag är det Skolinspektionen som har vetorätt över etableringarna. Kommunens politiker kan rösta för och emot en etablering, men bedömer Skolinspektionen att skolan uppfyller kraven och har tillräckligt elevunderlag så kan skolan få rätt att etableras.

Nu vill istället majoriteten att ideologiskt tyckande ska avgöra vilka skolor som eleverna ska få välja på. Vi i alliansen är stolta över den valfrihet och mångfald som fristående skolor har bidragit med. Det är en makt som bäst hör hemma nära elever och föräldrar som ger dem möjlighet att göra det val som de anser passar dem bäst.

Det är tråkigt att S och V anser att man skall öka det politiska inflytandet på bekostnad av eleverna. Vi i alliansen reserverade oss mot det remisstillägget om kommunalt veto. Skolinspektionen som experter bör vara de som bedömer förutsättningarna för etableringar. Inte ideologi och politisk klåfingrighet.

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Oberoende politisk bedömare

  Du har totalt missuppfattat det hela.

  Det som S och V främst vill stoppa är de för stora vinster som ägarna plockar ut.

  Varför är det så viktigt för KD att barnen skall vara vinstmaskiner istället för elever?

  Seriösa skolägare behöver inte skeppa ut ofantliga mängder skattemedel till gömda konton utomlands.

  Det är det viktigaste att stoppa, sen får vi prata om resten sen.

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Ja, det vill dom också! Men de vill införa ett kommunalt veto också. Tala om att det skulle bli skillnader mellan kommuner då.

   Vinstfrågan är en ickefråga så länge kvalitet levereras! Om en skola gör vinst men klarar av att leverera lika bra kvalitet som en kommunal som går minus. Vad är då bättre eller sämre?

 2. Leif

  Det är så uppfriskande med politiker som trots uppenbara fel fortsätter stå för sin åsikt. Det skall ni ha beröm för.

 3. Lena

  Att KD inte skämmes. Men så äre om man har en kristen syn och bas att stå på. Man vill skilja skoabarnen åt och skapa klyftor. Då röstar man för friskolorna istället för att ge den kommunala skolan de medel som behövs. Friskolorna vill tjäna pengar, det vet alla och KD stöder detta. Skämmes tammefaan. Ursäkta mig men.. Invandrarna och arbetarungarna har idag ingen möjlighet att välja. Säg att man har två små en bit från den tilltänkta friskolan, då fär man betala resorna själv. Vilka har råd? Jo de redan rika och välbärgade. Näe, KD om man hade förstånd skulle stödja V främst som vill att alla människor har lika värde och är lika viktiga och har rätt till samma perfekta och trygga skola. KD vill ha det som i USA där de kommunala skolorna ska utrustas med metalldetektor vid entrén och ungarna ska bära skottsäkra ryggsäckar i korridorerna medan rikemansbarnen går på elitskolor för att sedan hamna i drogträsk och lura samhället på massa pengar gm skattefiffel och momsfiffel och placeringar utomlands. Ok, jag tar i, men med lite förnuft ser man att jag har rätt. Så skämmes du som ung som vill skapa klyfor med hjälp av ett parti som borde stå för jämlikhet med alla människor. Sluta kasta skit och agera ist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.