Dags att ta ansvar Eva & Tamara?

Skriver idag på Vk.se om Eva Andersson och Tamara Spirics ideologiska krig mot vinster i välfärden som fick konsekvensen att vårdboendet Skräddaren nu upplevs ha sämre kvalitet än innan. Med den höga svansföringen och de negativa konsekvenserna det fått och kommer få kan det vara dags för dem båda att ta sitt ansvar. Lämnar ni era platser till förfogande?

——————————————

Ansvariga socialdemokrater och vänsterpartister i socialnämnden ansåg sig bättre lämpade att sköta verksamheten efter en rad ”skandaler” på Caremadrivna äldreboenden i södra Sverige. Skandalerna dödförklarades senare.

VK förmedlade i ett antal artiklar vad de anhöriga och boende kände inför beslutet. Carema hade skött boendet mycket bra och personalen var omtyckt av både boende och anhöriga. De äldre och deras anhöriga var mycket besvikna över beslutet, men det tog inte de styrande någon hänsyn till.

Kvaliteten som parameter passade inte in som beslutsunderlag när ideologiskt vänstervridna politiker, personifierat av nämndens ordförande Eva Andersson (S) understödd av Tamara Spiric (V) gick till beslut om det framtida verksamhetsansvaret. I en VK artikel säger Andersson angående beslutet att överta: ”Jag störs lika mycket som alla andra över att det går skattepengar till privata fickor.” Spiric gör samma analys.

Jag störs oerhört mycket över att ideologiska skygglappar står i vägen för brukarna, de anställda och anhörigas bästa. När allt underlag visade på att verksamheten fungerade bra, valde S/V att med enbart ideologiska argument försätta kvaliteten i gungning.

Nu kommer rapporterna om en stigande sjukfrånvaro, hög personalomsättning och missnöjda anhöriga. SVT rapporterar (8/7) om missnöjda brukare, anhöriga och personal. I stället för att de politiskt ansvariga framträder och tar ansvar, står nu verksamhetschefen och får försvara det andra beslutat om.

Det tål att upprepas. Det är inte acceptabelt att de boende på Skräddaren ska behöva ta konsekvenserna av detta drastiska politiska beslut byggt på ideologiska grunder. Oavsett hur väl organisationen fungerade, hur nöjda anhöriga var och hur väl de boende mådde så bröt kommunen avtalet med Carema, eftersom det fanns ”risk” för vinst i verksamheten.

Jag anser att förtroendet är förbrukat för de ansvariga och att det bör vara läge för Andersson och Spiric att lämna sina platser till förfogande.

Kvaliteten borde ha satts i första rummet. Då hade beslutet blivit att Skräddaren skulle få fortsätta drivas av Carema. Det är sorgligt att något så självklart inte får vara vägledande. Men det är samtidigt inte mer att förvänta sig när Andersson och Spiric bestämt sig för att all vård som gör vinst bör förbjudas.

Thomas Nordvall
kandidat till kommunfullmäktige i Umeå och riksdagen i höstens val för Kristdemokraterna

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Bergis

  Men Thomas! Ge dom en chans att rätta till bristerna innan du slår på stora trumman. Förresten, hur många missnöjda medarbetare på Skräddaren fick inte komma till tals när Carema skötte verksamheten? I privata företag är arbetarna oftast rädda för att kritisera vanvården. Rädsla skapar något som kan liknas vid Stockholmssyndromet. Det vill säga, vissa grupper håller med chefen fast verksamheten är åt helvete. Hör hur det gick för din partikollega när han kritiserade Umeå Lokaltrafik.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3381&artikel=5331430

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Precis så du resonerar ifall privat vårdgivare skulle komma in och sänka kvaliteten? Det allvarliga i det här fallet är att vi har styrande politiker som helt dogmatiskt enbart ser till driftformer och lämnar kvalitén därhän. Därefter får också beslutet andra negativa konsekvenser. Det lär inte vara särskilt attraktivt att investera i verksamheter i Umeå eller att starta upp eget, med vetskapen att det utan anledningar kan återtas i kommunal regi. Det stryper medborgarnas möjlighet att bestämma själva vem som ska utföra vården.

   Du har en väldigt märklig syn och inställning till företag. Har du jobbat i ett privat företag någon gång?

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

     Och dina arbetsgivare har varit som du beskriver dem? 🙂 Mkt tråkigt isåfall, men de representerar inte verkligheten.
     Det där är ju den mest talande myten kring Carema och vanvården. Den visar på total okunskap om vården. Att väga blöjor har man gjort sedan blöjan uppfanns och syftar helt till att brukaren ska få rätt inkontinensskydd.

     • Bergis

      ”Om tant Greta inte har kissat tillräckligt mycket får vi inte byta blöja”,
      ”Ingen av de personer som DN talat med vill framträda med namn av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.”
      ”Konsekvensen blir att äldre tvingas sitta i nedkissade blöjor i flera timmar.”
      ”– Man utelämnar det etiska perspektivet helt. Bara insikten om att man har kissat på sig kan vara tillräcklig för att en boende ska må dåligt och vilja byta. Vi tvingas ifrågasätta de boendes önskemål och tänka: har Gösta verkligen kissat hela blöjan full? Kanske måste Gösta vänta, säger en i personalen.”
      ” Personalen ska med hjälp av kartläggningen lära sig när den enskilda pensionärens blöja är ”full” och behöver bytas, för att minimera antalet ”onödiga” blöjbyten.

      – Vad är onödiga blöjbyten för typ av uttryck? Säg någon som vill gå runt med kiss i blöjan? säger en i vårdpersonalen.

      De anställda vid flera av Caremas äldreboenden är i uppror.”

      http://www.dn.se/sthlm/kissblojorna-vags-for-att-spara-pengar/

      Behöver jag skriva mer Thomas?

     • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

      Ja, och det är däri myten ligger. Jag har själv jobbat flertalet år på äldreboende och tillvägagångssättet är detsamma på kommunalt. Det handlar inte om illvilja eller girighet. Det är att pröva ut rätt absorption. Men om en blöja klarar X mängd innebär det att den också absorberar allt och därmed skyddar brukaren. Då är det ingen vits att byta vid Y mängd. Men om man som du ständigt försöker hitta bevis för att privat vård är hemsk pga vinstintressen så kommer du kunna hitta bevis som är undantag.

 2. Bergis

  Hur mycket bevis behöver du Thomas? ”

  ”Som en liten tävling varje månad – se vilken avdelning som legat på minst kostnad”.
  Det skriver Carema i sina personaldokument på boendet Kastanjen i Järfälla, enligt Dagens Nyheter.De anställda tvingas spara in på blöjor, de äldres mat (mat för sju ska räcka till tio personer) och andra förbrukningsvaror. Om det brinner ska de först försöka släcka själva, innan de slår larm, enligt DN. En utryckning från räddningstjänsten kostar nämligen pengar.” Bara en av skandalerna i länkarna nedan. Och det hjälper inte att byta namn till Vardaga ”vård-aga” för att skaka av sig skandalerna. Det är samma ruttna bolag fortfarande.

  http://www.expressen.se/nyheter/nya-skandalen-kan-tvinga-bort-carema-fran-falun/
  http://bloggar.aftonbladet.se/vagardubligammal/2011/11/10/carema-stryper-informationen-till-boende/
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/hemliga-chefsbonusar-pa-aldreboenden
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=4829109
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14114666.ab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.