Människor vill Bestämma själv!

Under alliansperioden har människors frihet ökat på flera områden. Ekonomisk frihet, valfrihet inom vård, skola och omsorg, mindre kostnader att starta och driva företag och mycket mer.

Det är något som tyvärr kan vara borta efter valet.

Men låt oss hålla an vid valfriheten inom vård, skola och omsorg. Eller rättare sagt: Människors rätt att få bestämma själv vem som ska utföra dessa samhällsuppdrag.

Oppositionen går till val på att kraftigt försämra och begränsa denna möjlighet. Eftersom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha vinstuttagsförbud kommer antalet aktörer, pluralismen, att minska dramatiskt. Det är en direkt motsättning att förbjuda vinstuttag och att värna valfriheten för människor. Det talar partierna förstås inte om, utan försöker få det att låta som att det vore möjligt att förena dem båda på ett likvärdigt sätt.

Och det är med det här som bakgrund som svenska folkets vilja att få bestämma själv ska ses. Här nedan har Synovate, på uppdrag av Svenskt näringsliv, låtit svenska folket svara på frågan: Hur viktigt anser du att det är att man som individ själv har möjlighet att välja äldreomsorg? 

Skärmavbild 2014-07-24 kl. 14.34.42

I Sverige anser 93 procent att det är mycket eller ganska viktigt att få bestämma själv. I Västerbotten är den siffran 94 procent.

 

Synovate ställde även frågan: Hur tror du att kvalitén inom äldreomsorgen skulle påverkas om det vid sidan av kommunen fanns privata företag som erbjöd skattefinansierad äldreomsorg? 

Skärmavbild 2014-07-24 kl. 14.35.50

Källa: SIFO

Ungefär likvärdiga siffror visar sig bland unga när de fått frågan om vikten av att få bestämma själv vilken skola man vill gå på. Denna gång är det SIFO som gjort undersökningen.

Och hur ställer sig ungdomarna till mångfald, pluralism, av utförare? (privat, offentlig, kooperativ etc.)

Skärmavbild 2014-07-24 kl. 14.36.29

Källa: SIFO

Demoskop gjorde under 2012 en liknande undersökning angående hur svenska folket ställer sig för att få bestämma själva över vård skola och omsorg. 85 procent tycker det är viktigt att individen, inte kommunens tjänstemän väljer äldreboende. 71 procent är vill få bestämma skola åt sina barn. (källa: Demoskop, 2012)

De som vill kan gärna få materialet.

Den vilja och verklighet som svenska folket helt uppenbart vill leva i är rakt motsatt den S, V och MP vill påföra vid ett ev. maktskifte. Det skulle för det första kraftigt begränsa möjligheterna att bestämma själv. Det skulle minska mångfalden av utförare och nya idéer och tankar skulle gå förlorade.

Jag vill att vi som politiker ska bejaka folkets vilja att bestämma själv. De vill bestämma själv vem som levererar mat, de vill bestämma vem som städar deras hem och de vill också på ålderns höst få välja vem som utför vården och omsorgen.

Jag vill att vi politiker istället fokuserar på åtgärder, spelregler och krav som syftar till att öka kvalitén på alla samhällstjänster. Som bidrar till att båda skattebetalarnas pengar och privat kapital investeras och utvecklar samhällstjänsterna. Det är för mig vägen fram när demografiska och kvalitetsmässiga utmaningar ligger oss vid fötterna.

Det är en anledning till varför jag kandiderar till Riksdagen och kommunfullmäktige. För att människor ska få bestämma själv.

Etiketter: , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Kristofer

  Hur kan du påstå att valfriheten kan vara borta efter valet? Äldreomsorgen går ju inte att välja idag! Man tar den plats man får. Hur kan man kraftigt begränsa något som inte finns?

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   För att riktigt valfrihet bygger på att
   1. människor får makten att välja var och vem som utför vården
   2. att det finns mångfald av aktörer

   Ska det finnas mångfald av aktörer måste vinsten överstiga risken. Vinstförbud begränsar kraftigt vilka som kan lägga ner tid och pengar på att starta vård. Äldreomsorg går visst att välja.

   • Kristofer

    Undrar vad folk skulle svara på frågan om man är villig att låta marknaden styra utbudet av välfärdstjänster?
    Vad man måste komma ihåg är att ett viktigt mål för välfärdsföretag, är att tjäna pengar. Attendo Care gjorde en vinst på nästan en halv miljard 2012. Vad är det som säger att förutsättningarna inte förändras när jag väl gjort mitt val? Vinstmålet kan bli högre, och därmed personaltätheten mindre. Kan man garantera att kvalitén på vården blir lika?

    Du måste också förutsätta att folk har kunskaper att göra ett bra val. Vad ska man tänka på? Hur jämför man två bolag? Man måste göra ett konsumtionsval som kan få stora konsekvenser. Det är inte precis som att välja tvättmedel.

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

     Marknaden är konsumenten. Företagen styrs av innovation och konsumentmakt primärt.
     Hur många procent i vinst är en halv miljard? Absoluta tal säger väldigt lite.

     Jag litar på att brukaren tillsammans med andra kan göra ett fullvärdigt val.

     • Kristofer

      Där håller jag inte med. En hel del vårdskandaler stödjer dessutom teorin att konsumenterna inte har mycket att säga till om.
      Hur ska jag som anhörig, med min konsumentmakt, t.ex. veta vilka mediciner som inte ska kombineras?

      Attendo Care hade en omsättning 2012 på knappt 5 miljarder. En halv miljard är, i min värld, väldigt mycket skattepengar. Skattepengar som kunde ha gått till bättre saker.

      Du måste vara väldigt säker på att det är detta spår Sverige ska följa? Det är svårt att backa bandet.

 2. Bergis

  Det som gör mig lite orolig är den moderatledda alliansen övertro på ”valfrihet” till vilket pris som helst och att det leder till en överetablering av privata skolaktörer i vår kommun. Vi har redan sett tendenser på att ”marknaden” börjar bli mättad och att friskolor börjar stänga ner sina verksamheter! Ta bara John Bauer koncernen som exempel. Att då samtidigt påstå att alla skolor ska kunna konkurrera med kvalitet för elevernas bästa blir motsägelsefullt.

  http://www.ur.se/Produkter/165325-Varldens-basta-skitskola-Vinstmaskinerna

 3. Frida

  S, V och MP vill förbjuda vinster i välfärden, ja. Men inte valfriheten. Genom att stoppa riskkapitalbolagen från att försvinna med våra skattepengar och i stället ställa krav på att pengarna ska återinvesteras i verksamheten så kommer kvaliteten att öka.

  Jag kan inte riktigt se hur det vården blir bättre av att någons plånbok blir fetare och fetare. Att det finns tvåhundrasjuttionio halvdåliga hemtjänstbolag är ju på inget sätt en trevligare vamöjlighet än tre superbra hemtjänstbolag. Men det är ju bara vad jag tycker.

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Det är en direkt motsättning, som jag skriver. Att starta upp ett företag är inte en dans på rosor. Gör du då det i praktiken omöjligt att få lön för mödan, genom att kräva ”vinstförbud”, kommer strängt taget ingen att starta upp ett heller. Möjligtvis tar de ut det via lön då. Då blir det kanske ingen vinst. Men det är ju betydligt riskablare för verksamheten eftersom den då ska prognostiseras. Det är knappast bättre.

   Och var hittar du alla dessa tvåhundrasjuttionio halvdåliga hemtjänstbolag? 🙂 Kom gärna med källorna tack!

 4. Anita

  Kommunisterna och socialisterna är för statens frihet före individen, det spelar ingen roll om dem vet att de flesta vill ha valfrihet för dem tror på tvång och kvoteringar fram till resultat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.