Lättsinne om miljön

Det råder visst lättsinne i miljöpolitiken. Norge går nog en dyster framtid till mötes på denna punkt ifall Fremskrittspartiet (FrP) får stort inflytande. Detta parti är nämligen klimatförnekare. För FrP finns ingen global uppvärmning och om den existerar är den inte något som varken kan eller har påverkats av människan.

Idag kunde vi alla läsa ännu en artikel i Aftonbladet där läsaren inte erbjuds grundläggande information. Artikeln heter ”Forskare: Vi går mot global nedkylning” och det var Edward Riedls blogginlägg som gjorde mig uppmärksammad på denna artikel. I artikeln uttalar sig klimatforskaren Judith Curry att det nu pågår en kallare trend. Det kan förvisso vara riktigt. Det finns årsvariationer i tillväxten och avsmältning av is. Vad artikeln inte ger läsaren är Judith Currys politiska engagemang i denna fråga.

Judith Curry har länge kritiserat kollegors forskning som visar att människans förbränning av fossila material med mera orsakar klimatförändringar. Hon har även kritiserat FN:s miljöpanel IPCC och klimatologer, samt engagerat sig i klimatskeptiska, politiska sammanhang och är allmänt kritisk mot klimatforskning som hävdar att människan påverkar klimatet. På denna punkt tillhör hon en minoritet och står utanför det konsensus som finns inom klimatforskningen. Den andra forskaren som nämns i artikeln verkar ha liknande kopplingar som Judith Curry.

Det är inte ovanligt att klimatskeptiker är finansierade av amerikanska, konservativa stiftelser, som i sin tur stiftats av oljebolag, energiföretag med mera. Exempel på sådana stiftelser är Americans for Prosperity och Cooler Heads Coalition. Den senare är en paraplyorganisation som arbetar för att avslöja vad de anser är ”bristfälliga ekonomiska, vetenskapliga och riskanalyser” kring den allmänna uppfattningen om global uppvärmning.

Det finns med andra ord skäl att dra åt sig öronen och inte svälja resultatet allt för lättvindigt. Att klimatet förändras och att förändringarna sker snabbare och snabbare är svårt att förneka. Men det är inte utan att ansträngningen ändå görs, av bland annat Judith Curry.

Det finns idag miljontals klimatflyktingar i världen. Uråldriga glaciärer smälter och försvinner, gamla jordbrukslandskap i Asien och Sydamerika försvinner ner i haven som breder ut sig, extrem torka uppstår på flera håll i världen (exempelvis i tidigare bördiga jordbrukslandskap i amerikanska mellanvästern). Förändringar sker överallt.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.