Sanningen om Heimstadens ägarstruktur

Största ägare i Heimstaden

Klicka på bilden
för att se en större version av den.

Jag tänker kort bara kommentera ett av de många bedrägliga påståenden som Hans Lindberg och andra sossar, men även moderater och dylikt kört med senaste dagarna. Min kommentar kommer handla om påståendena runt Heimstadens ägare som påstås utgörs av pensionsfonder/stiftelser när det i själva verket är en norsk privatperson som äger Heimstaden.

Jag vill börja med att säga att mitt inlägg igår om att avtalet om mellan AB Bostaden och Heimstaden hade skrivits på innan några beslut hade fattats inte mottogs väl av Hans Lindberg/Lena Sandlin, som skrev ett förvirrat blogginlägg där hen hittade på ”fakta” och därefter kommenterade sitt eget hittepå. Även Lennart Holmlund kommenterade mitt inlägg men gjorde så i mitt kommentarfält med tre tätt på varandra följande kommentarer.

Heimstadens ägarstruktur

Största ägare i Heimstaden 2

Klicka på bilden
för att se en större version av den.

Det har framförts av flera politiker i Umeå, däribland Hans Lindberg (i flera blogginlägg: ex. 1 2 3) och den S-märkta ledarskribenten Jonas Bergström, att Heimstaden är en långsiktig aktör uppbackad av pensionsfonder alternativt persionsstiftelser och att detta på något sätt skulle vara betryggande. Argumentet låter ju bra. Ett företag med pensionsstiftelser i ryggen kan väl ändå inte vara dåligt? Påståendet som sådant signalerar trygghet och ger i nästa led stöd åt påståendet om att det är frågan om en stabil långsiktig aktör, men hur är det egentligen med det påståendet som de två nämnda herrarna torgför som ett argument för trygghet eller åtminstone som ett argument att inte vara oroliga?

Sanningen är den att verkligheten är betydligt mer besk. Antingen vet Hans Lindberg med flera inte vad de pratar om eller så försöker de medvetet förvränga fakta och föra umeborna bakom ljuset även i denna fråga. Hur det är med den saken låter jag vara osagt, men så här ser det omständigheterna ut: 99,02% av rösterna i Heimstaden AB ägs av det norska bolaget Fredensborg AS, vilket i sin tur är helägt av privatpersonen Ivar Erik Tollefsen. När Hans Lindberg pratar om ett långsiktigt stabilt företag med pensionsfonder i ryggen så är det Ivar Erik Tollefsen han måste tänka på för det är den enda som har makt och inflytande över bolagets långsiktiga och stabila natur. Denna uppgift är inte svår att hitta. Även på Wikipedia framgår att Ivar Tollefsen är ensam ägare av Heimstaden. Kommunalrådet Lindberg/Sandlin kallade mitt blogginlägg igår för en bedräglig opinionsbildning bara för att jag påvisat att de skrivit på avtalet om utförsäljning innan några beslut hade fattats, men det hen med flera påstår runt denna aktörs uppbackning i pensionsfonder/stiftelser kan endast under extremt generösa omständigheter alternativt med bedrägliga uppsåt beskrivas som en halvsanning.

Vi kan se att den trygghet de backar upp sin kupp på utgörs av knappt 0,98% av röststyrkan i Heimstaden. Har Trumps alternativa fakta hittat till Umeåpolitiken?

Heimstaden Bostad

Om vi bryter ner detta ytterligare och tittar på Heimstaden Bostad, som uppstod 1 september 2016 genom att Nordhalla Fastigheter AB slogs samman med Heimstaden. Det nybildade bolagets ägarstruktur är att Heimstaden AB äger 65%, Alecta 23%, Ericssons pensionsstiftelse 9% samt Sandviks pensionsstiftelse 3%. Även i det bostadsbolag som bildades hösten förra året, som beskrivs som en långsiktig och stabil aktör trots att den saknar historik, är privatpersonen Ivar Tollefsen huvudägare och den som sitter på majoritetsägandet bolaget.

* * *

Jag vill avsluta med att uttrycka min glädje över den aktiva Facebookgruppen mot utförsäljningarna som diskuterar dessa frågor mycket sakligt och konstruktivt. Just nu har gruppen över 3 000 medlemmar och växer hela tiden. Om du som läser detta inte är medlem redan så tycker jag att du går med. Gruppen är partipolitiskt obunden och medlemmar i gruppen tar på frivillig basis reda på uppgifter om Heimstaden, AB Bostaden, uppgifter om juridik med mera och delar det med resten i gruppen. Bland annat sidan med uppgifter om Heimstadens ägarstruktur presenterades i den gruppen av en gruppmedlem. När många drar sitt strå till stacken kan mycket uträttas!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Micke

  Inte nog med att Sossarna, MP och allianspartierna på ett kuppartat och odemokratiskt sätt försöker sälja ut 10% av Bostadens lägenheter, man hittar dessutom på att köparen Heimstaden är någonting det inte är.

  99,02% av Heimstaden ägs av 1 person, Ivar Eric Tollefsen.

  Allt för att få sin odemokratiska vilja igenom.

  Det borde vara straffbart att som politiska ledare i en kommun så uppenbart medvetet vilseleda de som de har fått förtroende att leda.

  Hur den här affären har skötts måste vara nån form av politiskt rekord i korrumperat och odemokratiskt handläggning.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Micke,

   Jag förstår helt din känsla men du förstår säkert lika väl som jag att något straffbart i det är svårt att se som möjligt. Det enda straffet är att väljarna väljer bort politiker som gör dumheter som inte är rena lagbrott. Problemet är bara att minnet är för kort och därför måste vi alla hjälpas åt att hålla minnet vid liv. Denna fråga lär nog inte blåsa över så snabbt heller, tror jag.

   Att det är en kupp och att allt gått odemokratiskt till skriver jag under på. Korrumperat är svårare att visa på, men jag tror likt den före detta moderata vice ordföranden i AB Bostaden att det ligger en hund begraven här. Jag tror vissa svar kan hittas om man synar AB Bostadens VD:s agerande och relationer. Det är ju inte första gången han sålt till Heimstaden. Vidare har jag svårt att se hur AB Bostadens styrelse ska fungera förtroendefullt är VD:n uppenbart saknar förtroende för sin egen styrelse och gått bakom ryggen på den. Min högst personliga åsikt är att han borde avskedas bums.

   Vänligen,
   Daniel

 2. Ulf Liljegren

  Att ha pensionsbolag i ryggen och att ägas av pensionsbolag är inte samma sak. Om du googlar lite, så lär du finna att Heimstaden gar gjort precis som V vill, gett ut obligationer. Dessa obligationer har förmodligen pensionsfonder köpt.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Ulf Liljegren,

   Ser man till hur ägarstrukturen är i bolaget så säljer man ut i princip till en ny Christer Olsson. Det är dock inte det jag har problem med. Problemet i denna del är hur man genom att slira på argumenten försöker få något att låta bättre än det är och i det närmaste vädja till någon föreställd okunskap hos människor om grönt kort. I det aktuella fallet ägs Heimstaden AB till 99,02 procent av en privatperson. Resten av ”pensionsbolag i ryggen”. När det gäller Heimstaden Bostad ägs det bolaget till 65 procent av samma privatperson genom Heimstaden ABs innehav. Makten över människors hem förs alltså över från gemensamt ägo till en privatperson (i praktiken), men man vill få det att låta annorlunda genom påståendet ”pensionsbolag i ryggen”, ”pensionsstiftelser”, ”pensionsfonder” och alla möjliga varianter sossarna använt. I mitt inlägg framgår det att ”pensionsbolag i ryggen” är i det närmaste att betrakta som ett orwellskt nyspråk.

   Vänligen,
   Daniel

   • Ulf Liljegren

    Det är synd att du upplever att du lever i en orwellsk dystopi. Men du verkar helt missat mitt inlägg och driver istället en osaklig linje. För att kritisera andra för att vara odemokratiska, så bör man själv vara noga med sakligheten. Du bemöter inte det jag skrev eller det Heimstaden svarat om detta. Investerare behöver inte vara aktieägare. Jag skulle inte vilja att mina pensionspengar var i aktier, hellre då i företagsobligationer. Då man vill värdesäkra pensioner.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Hej Ulf,

     Jag tycker inte att jag lever i en orwellsk dystopi, men S använder orwellska nyord och far med halvsanningar och även rena lögner (som desinformationskampanjen på Carlshem). Att politiken i Umeå är rätt tragisk på flera sätt, vilket är många umebors uppfattning, är en annan sak. Jag har varit, sett till källorna, saklig i mina redogörelser. Jag tror inte någonstans i det jag källhänvisat att fel kan påpekas. Jag vill mena att jag varit noggrann och kritiken mot S-kuppen är inte bara vänsterpartistisk. Den delas av tusentals och åter tusentals umebor och flera partier i fullmäktige, däribland Centerpartiet.

     Angående var man som sparare vill ha sina pensionspengar är ju inte relevant här. Det relevanta är vem som köper lägenheterna och de facto äger lägenheterna och makten att avgöra dess öde. Det är nämligen två olika frågor som är helt oberoende av varandra.

     Vänligen,
     Daniel

 3. Micke

  Bostadens VD Jerker Eriksson (tidigare VD för Skebo Skellefteå) har enligt denna artikel i SVT gjort skumraskaffärer med Skellefteå kommun som jag ser det.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/skelleftea-kommundirektorer-i-blasvader

  Citat – ” Skellefteå – Kommundirektörer i blåsväder
  Två fastighetsdirektörer vid Skellefteå kommun köpte en kommunal fastighet. Senare sålde de tillbaka fastigheten till kommunen åtta miljoner kronor dyrare. Den borgerliga alliansen i Skellefteå kräver nu att affären ska granskas.
  I januari invigde nya gruppboenden på Moröbacke. Fastigheten har kommunen nyss köpt för närmare tio miljoner. Det är samma fastighet som kommunen sålt drygt två år tidigare, för lite mer än en miljon kronor.

  Köpare var ett bolag som senare sålde fastigheten vidare till fastighetsbolaget Samfälligheten, ägt av kommunens båda fastighetsdirektörer Jens Wikström, VD för Polaris och Jerker Eriksson, VD för Skebo. Köpet väckte dock debatt och de sålde snabbt sina aktier i bolaget till sina fruar.
  Jens Wikströms fru har fortfarande kvar aktierna men Jerker Wikströms fru säljer sina aktier åtta månader senare.

  Lämnade sina uppdrag
  Jens Wikström lämnade samtidigt alla sina politiska uppdrag för socialdemokraterna och sin VD-post i Polaris för ett annat jobb hos Nordea. Men han är nu tillbaka i det gemensamma bolagets styrelse, skriver tidningen Norran.
  Jerker Eriksson har hela tiden suttit kvar som VD för bostadsbolaget Skebo.
  – Jag har det fulla förtroendet för min VD. Det har inte förändrats ett dugg, säger Skebos styrelseordförande, socialdemokraten Alf Granström till Västerbottensnytt.
  Kompisbolaget Samfälligheten har enligt Norran gjort en vinst på 1.75 miljoner kronor på affäre. Pengar som åtminstone Jens Wikström får ta del av genom sin fru.” – slut citat.

  Dessutom verkar den här Bostaden VD:n åka runt i Norrland och genomföra utförsäljningar av allmännyttan.

  http://www.fastighetssverige.se/artikel/nordhalla-koper-for-600-miljoner-kronor-16195

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.