Fal(s)kt om desinformation?

Får jag ett brev i brevlådan som påstår något suspekt runt mitt boende ringer jag inte till den lokala S-klubben. Jag ringer min hyresvärd!

Lagom till helgen kom påståenden om att falsk information spridits till boende på Carlshem. Detta skrev Västerbottens Folkblad om. I artikeln intervjuades Hans Lindberg (s) och Torgny Forss (s). Folkbladet slog på stort i rubriksättningen och benämnde det påstått inträffade för desinformation och Hans Lindberg skramlade med polismakten. Men vad var det egentligen som hände på Carlshem? Svaren är inte många men turerna är suspekta.

Någon har sagt till någon att de fått en lapp som de fått panik över och på förekommen anledning kontaktat den lokala S-föreningen om. Denna lapp finns inte kvar varken fotad eller på annat sätt. Den är kastad. I Facebookgruppen mot utförsäljningar av allmännyttan vittnar boende på Carlshem unisont om att de inte fått någon sådan lapp i brevlådorna som Socialdemokraterna påstår har spridits i området. Jag har själv pratat med 7 personer jag känner/är bekant med som bor på olika delar av Carlshem och ingen av dem har heller fått någon lapp, telefonsamtal eller dylikt. Samma gäller de personer de har pratat med. Jag kan här också nämna att inga av dessa 7 är vad jag känner till politiskt aktiva, däremot röstar en majoritet av dem socialdemokratiskt och borgerligt. Det verkar alltså som denna lapp lämpligt nog endast kommit ett selektivt urval av hyresgäster till handa.

Berättelsen i Folkbladet i en ny artikel från ikväll sammanfattar historien så här ”En kvinna på Carlshem berättar att hon häromdagen träffade en annan kvinna som säger sig fått en lapp i brevlådan som hon sedan kastade bort.” Från båda artiklarna vet vi alltså att vi har anonyma personer som fått lappar som de kastat för att nästa steg kontakta s-politikern Torgny Forss i panik över innehållet (chockhöjningar av hyror, vräkningar och liknande). Men är detta inte lite konstigt? Jag tror nog de flesta håller med mig om att i detta ligger en hund begraven. Får jag ett brev i brevlådan som påstår något suspekt runt mitt boende ringer jag inte till den lokala S-klubben. Jag ringer min hyresvärd! I mitt fall är det AB Bostaden. Framförallt kastar jag inte lappen! Den enda logiska orsaken jag kan se att någon skulle ringa exempelvis Torgny Forss istället för AB Bostaden är om de är i samma S-förening.

Torgny Forss hävdar också att han blivit uppringd av flera personer varav en presenterat sig som från folkinitiativet mot utförsäljning av allmännyttan men namnet kommer han inte ihåg. Detta är något som med bestämdhet har tillbakavisats av folkinitiativets organisatörer. Enligt folkinitiativet har ingen från dem kontaktat s-politikern.

Med anledning av dessa mystiska påståenden från Socialdemokratiskt håll har det framförts synpunkten att detta är lite väl passande för Socialdemokraterna för att det skulle vara en slump, och när Hans Lindberg konfronteras med påståenden om att det hela är ett S-skapat rykte så säger han bara ”Jag tycker inte att jag behöver bemöta det.” och försvarar sig med att han bara berättat vad han hört.

Någon lapp har av allt att döma aldrig cirkulerat på Carlshem. Det är så här desinformation fungerar. Det är ett försök att förskjuta fokus från sakfrågan. Att jag skrivit om detta är en del i samma elände. Men att folk är oroliga på Carlshem och Mariehem för hyreshöjningar och liknande kan jag förstå. Det är inte vilken värd som helst som vill ta över fastigheterna och med det jag läst om Heimstaden så klandrar jag ingen för att känna åtminstone en viss grad av panik eller ångest inför framtiden.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Micke

  Verkar vara väldigt ful desinformation från (S).

  Hur kan man sjunka så lågt?

  Skrämma upp boende som just fått besked att deras lägenheter är till salu.

  Om sant är det nån form av rekord i svinaktighet.

  Även mycket märkligt att inga som helst bevis att dessa lappar ens existerar och att de kastats och att den första man hör av sig till är (S).

  Inte hyresgästföreningen eller Bostaden.

  Så ofattbart genomskinligt.

  Och ofattbart fult gjort av (S) i Umeå.

 2. Jan Sjöström

  Hej.
  Intressant, verkligheten (sanningen) kommer för eller senare fram. Att
  partiet (S) ser sig tvungna att med lögn och förtal avleda kritik och att
  denna kritik aldrig kan / får drabba rörelsen blir helt klart. Partiets s k
  värdegrund får aldrig ifrågasättas i detta tas ”alla alternativa sanningar”
  fram.
  De flesta, bortsett från (S) ser ju att kejsaren är naken, att beskriva
  annat än fakta går inte, det inser en normalbegåvad 5 åring.
  De omständigheter som ger skäl till nu aktuella beslut går ju att beskriva
  och motivera, detta under förutsättning att partiet ärligt och uppriktigt
  formulerar varför behovet finns.
  Men som de taskspelare de är dör de hellre än att behöva ta ”ansvar” i
  saken och dess konsekvenser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.