När lokalpolitiken är som sämst

Det är naturligtvis bra att Socialdemokraterna och Moderaterna tvingades dra tillbaka sina planerade nedskärningarna inom äldreomsorgen. Det visar att organisering lönar sig och att varje människa kan kräva sin rätt, även de som klassas som resurs- och röstsvaga grupper (grupper maktpolitiker vanligen brukar strunta). Att socialdemokraterna i Umeå tvingas backa från nedskärningar i välfärden är naturligtvis något de tycker är besvärligt. De vill egentligen skära ner men när saker kommer upp i ljuset så svider det till.  Att Vänsterpartiet Umeå i ytterligare en fråga (det börjar bli väldigt många nu) ligger helt i linje med den lokala väljaropinionen – och inte gör en hemlighet av det – verkar störa Socialdemokraterna extremt mycket. Därför vill S avleda uppmärksamheten från detta. Jag har noterat hur personligt groll nu görs till en offentlig föreställning för att dölja den ideologiska konflikten som finns mellan S och V i frågan om äldreomsorgen, där S har mer gemensamt med Moderaterna än med de äldres behov av en rimlig och värdig omsorg.

Detta inlägg kommer sannolikt Andreas Lundgren anse är oseriöst, svinaktigt eller liknande, men vad jag tycker är svinaktigt är hur det privata görs till ”politiskt spel”. Som politiker tycker jag att man ska stå för sina beslut och inte dra in annat bara för att man förlorat folkets stöd eller utstått hård kritik i en viss fråga. Vi såg hur det gick när utförsäljningen av allmännyttan uppmärksammades i inledningsskedet: Från socialdemokratiskt håll spreds desinformation om kritikerna och vad som egentligen hände på Carlshem i syftet att avleda uppmärksamheten från myglet i stadshuset. Det känns som att det även sker denna gång men med andra spelare. Den svepande kritiken som framförts från S-håll om en diffust utpekad V-politiker är av sådan karaktär att den är svår att beakta. Att kasta ur sig ospecifika anklagelser och förvänta sig att det ska tas på allvar är lite väl mycket att förvänta sig av folk som begagnar sig med kritiskt tänkande. Att ett dylikt utspel kom nu i samband med ett S-nederlag var som ett brev på den gamla posten.

Med detta sagt vill jag tydligt understryka att trakasserier med mera inte är OK överhuvudtaget, oavsett vem som står för den eller vem som drabbas av den. Jag har själv levt under dödshot från nazistiskt håll och vet hur det känns att få obehagliga meddelanden, i mitt fall från högerextremister. Det är inte en situation jag önskar någon oavsett hur oense jag kan vara med den personen i det privata, politiska eller professionella. Jag förutsätter att varje anständig människa har samma inställning.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Hej Daniel

  Socialdemokraterna vill inte skylta med att man har gått väldigt långt till höger. Därför blir man aggressiv när deras nya mer högerinriktade politik avslöjas. Många av de senaste socialdemokratiska blogginläggen står för just det.

  Umeborna bör ta till sig vad för typ av parti dagens Socialdemokrater är och verkligen fundera om de står för en politik för flertalet. Det anser inte jag. Man gör sitt bästa för att skydda de ekonomiska fördelar alliansen gav de rika i samhället under tiden 2006-2014.

  Det finna många sossar jag sympatiserar med men tyvärr är de oftast långt ifrån de idag högerinriktade sossar som verkar driva partilinjen.

  Michael Rönnlund (V)

  • Sven

   Jag tycker du har rätt i mycket du skriver. Ändå är jag besviken. Du gör precis som Anders F och många andra politiker. När ämnet är jobbigt struntar man i att svara på kritik och svartmålar andra istället.

   Tycker du v i Umeå sköter sig bra? Behandlar de sin omgivning tex tjänstemännen med respekt?

   • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

    Hej Sven,

    Jag kan inte svara på kritiken. Det är det jag skriver i inlägget. Jag kan inte svara på det av flera skäl, däribland för att kritiken är så svepande och ospecifik, dels för att det inte ligger på mitt ansvar att lösa privata konflikter. Problemet jag har med kritiken är just det jag tagit upp och eftersom den är så diffus går den inte att beakta. Den kan lika gärna vara byggd på lögner och påhitt som den kan vara sann. Oviljan att tala ur skägget gör det hela mer misstänksamt. Jag understryker dock på slutet att jag i sakfrågan, om den är sann, att jag ger stöd åt principen att ingen ska behöva genomlevt trakasserier och hot.

    Vad mer tycker du att jag ska och jan göra? Eller missförstod jag nu och ditt inlägg riktade sig till Michael Rönnlund?

    Vänligen,
    Daniel

 2. Bergis

  Jag tycker Umeås socialdemokrater sysslar med falsk marknadsföring. De kallar sig för sossar trots att det bedrivs högerpolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.