Homosexualitet är onormalt

IMG_20130929_143006Igår delade jag med mig av mitt liv och mina erfarenheter som homosexuell. Jag var inbjuden av Svenska kyrkan att i Umeå stadskyrka, på Kärlekens mässa dela med mig av mig. Prästen Susanne Dahl som bjudit in mig inledde Gudstjänsten. Min berättelse finns att läsa senare i inlägget. Den bygger delvis på den debattartikel jag tidigare skrivit (främst mittenpartiet).

Det är ingen underdrift att säga att det bitvis var tungt. Jag grät. Offentligt. I Kyrkan. Men jag grät inte ensamt. Jag var en främmande fågel i kyrkan, men jag kände mig välkommen. Tack för att jag fick komma.

Jag vill även utan inbördes ordning tacka Ola, Mattias, Christian, Liza och Johan för det stöd ni varit.

 

Följande var utgångspunkten för det jag delade med mig utav:

Homosexualitet är onormalt

Homosexualitet är onormalt. Det är en perversion. En synd.
Som homosexuell väntar den oåterkalleliga domen att i helvetets eldar spendera evigheten.
Men det finns hopp.
Homosexualitet kan botas. Om de vill.
Om de vill kan de bli normala. Hela.
För det är ett val.
Det är inget äkta. Inget sant. Det saknar djup.
Det är inte en fråga om kärlek. Det är en frestelse som kan och måste motstås.
Det handlar om vilja. Det handlar om val.

Jag heter Daniel Nyström och är vice ordförande för RFSL Umeå.
Men här i dag representerar jag inte RFSL – jag representerar endast mig själv
Och denna syn på homosexualitet fanns runtom mig när jag växte upp.

Jag mötte den överallt där jag fanns:
I skolan, hos släkten, på konsum, i lekparken, på praktikplatsen.
Överallt. Och jag sa inte ifrån.
Jag var ensam. Svag. Jag var rädd.
Och jag visste att något var fel.

Det kan verka konstigt att på en kärlekens mässa
ta sin utgångspunkt i hatet och i fördomarna.
I självbegränsningar och i rädsla.
Men det är där historien börjar, för mig.

I det försåtliga. I den oförsiktiga obetänksamheten.
Det är av denna anledning jag har blivit inbjuden att prata idag.
Min historia. Den som jag valde att ge till dem som ville läsa mina ord.
De fick se in i delar av mitt liv. Min berättelse.

***

Min berättelse handlar om de murar som beskär mitt liv, min frihet och min möjlighet att älska. Jag har valt att börja min berättelse i samtalet jag hade med min syster. Det samtalet ringar in allt.

Min syster, hon hade nyligen blivit mamma. Hon var så stolt.
Någon hon längtat efter hade kommit: Elias. Hennes ögonsten.
Hon hade lyckats.
Vi pratade om Elias och hans charmiga sätt, när Veronica plötsligt glatt utbrister:
”När han växer upp kommer han att få många tjejer”. Det är där det börjar.

Jag minns tiden på lågstadiet. Jag kände sig stor när jag gick in genom skolans portar.
Det fanns en grad av stolthet i det.
När helst tillfälle gavs retades vi pojkar med flickorna.
Lärarna sa att vi gjorde det för att ”Vi ville ha dem.”  ”Vi tyckte om dem.”
Vår lek var en ritual inför vuxenlivet. En pardans.

Sexualundervisningen på högstadiet förklarade detta närmare.
Klassen delades upp och vi killar fick lära oss varför vi hade en snopp:
Penis och slida hör ihop och målet med livet är att skaffa barn.

Läraren berättade i förbifarten att det fanns något som kallades homosexualitet.
Han tillade med en lättnadens suck att han minsann ser att ingen av oss är bögar.
Där satt jag.

På min 18-årsdag ringde farfar för att gratta mig. Han hade åkt in på sjukhuset igen.
Slutet hade närmat sig. Denna gång låg han inför döden.
Det var bara dagar kvar.

Dagar blev till timmar.
Han klappade mig på handen och frågade om jag hade en flickvän.
”Nej, inte ännu.” sa jag.
Han förklarade då för mig att jag är en fin kille som snart kommer hitta en fin tjej.
Jag instämde. (Jag ljög för honom.)

Under hela min uppväxt hade mamma pratat om barnbarn.
Det hade även mormor gjort. Morfar. Farmor. Farfar.
Ja alla.
I mammas röst kunde jag höra längtan
över den dagen hon skulle få höra tilltalet ”Farmor”.

***

Jag minns min ”sexuella debut”. När jag tänkte på killar och blev upphetsad av det.
Jag skämdes.
Jag hoppades för allt i världen att det var en fas.
Att det skulle gå över.
Att jag skulle bli frisk.
Jag tänkte på mamma och de barnbarn som hon såg så mycket fram emot.
Jag tänkte på målet med livet: att bli med kvinna och med barn.
Jag insåg att jag skulle svika henne.

På fester när kompisarna skrålade, skålade och kramades höll jag mig på min kant.
Jag ville inte delta i kramkalaset. Det kunde bli fel.
Tänk om de skulle tro att jag hade stött på dem,
den dagen när jag väl hade kommit ut?
För att komma ut skulle jag göra.
Det hade jag bestämt.

Det mognade och den 21 april 2001 var det dags.
Jag gick ut från mitt rum. Jag omfamnade mamma.
Jag grät och berättade mitt livs största hemlighet:
Att det var något fel på hennes son
Att jag inte var normal och att jag inte kunde göra något åt det.

Under hela livet fram till och med den punkten
hade jag fått lära mig vad som är rätt och vad som är fel.
Jag var fel.
Jag frågade om hon kunde älska mig i alla fall? Trots att jag va fel.
För henne var allt annat uteslutet.
Jag var och förblev hennes barn.

På sommaren samma år deltog jag på mitt första Pride. Det var i Stockholm.
Solen sken och jag var så stolt.
Modet. Att våga.
Det var häftigt.
Min början på frigörelse.

Vid uppsamlingen inför paraden träffade jag en reporter för länstidningen NSD. Hon tog en bild och ville göra en intervju med mig om hur det kändes att komma ut, delta på Pride och vara homosexuell i Kiruna. Det blev ett bra reportage.

Mamma ägnade dock mycket energi åt att övertala mig att dra tillbaka reportaget med hänsyn till att min syster och bror skulle kunna fara illa.
Jag lät mig motvilligt övertalas.

***

Det är så heteronormen fungerar.
Den förstör självkänslan.
Den skapar vemod, rädsla, ångest och hat.
Den leder till och med till döden för enskilda människor.
Vi som ändå klamrar oss kvar får våra liv begränsade.

Heteronormen består av föreställningar som leder till förväntningar och hat.
Heteronormen begränsar kärlek, omtanke och omsorg.
Och den drabbar alla.

Normer är osynliga regelverk och de får konsekvenser — på riktigt!
Dessa styr allas våra liv och beteenden.

Men mitt liv har lärt mig att förändring är möjlig.

***

Störst av allt är kärleken.
Det är genom kärleken till din näste. Din omtanke för andra.
Att du ser människan.
Det är det som håller oss samman.

Det ger glädje, hopp och förståelse.
Det skapar modiga människor som vågar och kan.

Att kunna ta det där extra steget
i vetskapen om att någon finns där
för att ta emot om fallet kommer.

Det är ovärderligt. Det gör förändring möjlig.
Men det är också ett ideal.

Ideal är en sak, verklighet en annan.
Som i alla sociala sammanhang finns där smolk.
När trångsyntheten och hatet gör entré på våra gator och torg.
När den oförsiktiga obetänksamheten hemsöker köksbordet
Eller dyker upp i det vardagliga samtalet, måste vi säga ifrån.

Den stilla tystnaden är ett samtycke (det har jag lärt mig).
Det är det som gör tystnaden så farlig.
Det är därför vi måste säga ifrån: Visa att vi finns och kräva vårt människovärde.
Det är därför tillfällen som Pride är så viktiga.
Det är därför vi är här idag. Tillsammans.

Jag kom till en gräns för när näven där i fickan inte kunde knytas hårdare.
Jag höjde min röst. Visade att jag fanns.
Jag har valt att se mig själv och mitt värde.

Mitt val har gjort mig starkare.
Det har givit mig kraft att se, erkänna och lyfta andras värde.
Kärlek och jämlikhet.

Bara genom att jag står här idag. Inbjuden.
Visar att förändringen är här
Och att en annan värld är möjlig.

***

Jag vill avsluta med att rikta några ord till minnet av min farfar.
Han som borde fått men aldrig fick veta.

Ditt hjärta som klappat så varmt för de dina,
Och ögon som vakat och strålat så ömt,
Har stannat och slocknat till sorg för oss alla,
Men allt du oss gjort kommer aldrig bli glömt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 kommentarer

 1. Marja Granqvist

  Starkt skrivet! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och tankar här på bloggen. Vi måste få veta och vi måste förstå. Kram

 2. Helena Nilsson Springare

  Starkt!

  Hade jag inte varit inlåst på jobbet hade jag varit där.. känns som att det där talet hade varit något jag inte velat missa…. Men hundra tummar upp i alla fall. För din resa fram till den du är idag. Din berättelse ger säkert mod åt flera att kanske våga göra det du gjorde.. fast tidigare! 🙂

  Och din farfar tittar säkert på dig från någonstans.. Och ler 🙂

  Kram på Dig!

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Helena,
   Jag hoppas att andra känner att de kan få ut ett värde. Att se sig själv och sitt värde. Att komma ut. Det är inte så hemskt, egentligen. Åtminstone inte om jag tittar i min backspegel. Livssituationer och öden varierar dock lika mycket som det finns människor, men min erfarenhet säger att vi är mer lika än olika. Vi delar liknande rädslor. Att inte bli älskade. Att förlora sina vänner. Att bli förskjuten av sin familj. Vad min erfarenhet säger mig är att det senare händer ytterst sällan, men förekommer tyvärr. Det förvånar mig alltid när det händer: att kärleken är såpass svag. Att välja bort sitt barn utifrån hur barnet föddes och inte för den barnet är. Det är uselt.

   Min farfar hade aldrig förskjutit mig. Jag är övertygad om att han med sina sista krafter hade givit mig sitt stöd. Men jag gav honom aldrig chansen. Jag vågade inte. Rädslan. Det är en stark kraft. Det som hänt är något som jag alltid kommer att få leva med.

   Tack för dina vänliga ord!
   /Daniel

 3. Mattias Hjalmarsson

  Hej Daniel!

  Vilket fantastiskt delande! Jag är ledsen över att jag inte kunde vara med igår och mycket glad över att få ta del av dina tankar, reflektioner och din historia idag. Tack!
  Mvh
  Mattias

 4. fland

  Du är inkompetent och fattar inte att nån ens vill läsa denna blaska. Själv skrollade jag bara ner för att göra min åsikt hörd!

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej fland,
   Du har under en längre tid lämnad hatiska kommentarer. En av dem är polisanmäld. Detta är nog din snällaste hittills varför jag väljer att publicera den.

   Jag beklagar att du uppfattar att ditt intellekt inte räcker till. Jag kan hålla med om att det ibland är svårt att förstå det andra säger, men det betyder inte att du är dum. Känn inte så. Vi kanske pratar såpass olika språk att vi går förbi varandra.

   Ibland kanske det är som du säger: lättare att tillåta sig vara ignorant och uttala sig om saker du inte känner till. Det är jättelätt på nätet. Om inte annat är det bekvämt, och jag kan tänka mig att det gäller i synnerhet dig som är utpräglat feg; Ingen identitet och olika mailadresser men samma avsändarnamn. Det är svagt. Tragiskt. Det är dock ditt val.

   Varför kan jag säga att du är feg och ditt agerande svagt? Jo: Jag tvivlar på att du går runt på stan och kasta ur dig hot och smädelser, där du kan med enkelhet bli identifierad. En dag kanske du också kan ta modet till dig, se ditt värde och därmed dina medmänniskors.

   Hat är tungt att bära och med tanke på dina tidigare illvilliga kommentarer tror jag att du är en mycket plågad själ. Jag hoppas att du snart mår bättre.

   /Daniel

 5. realist

  Bra och stark text! Jag kunde inte delta av andra skäl, en kompis till mig mådde väldigt dåligt. Men visst är det så att vi -tyvärr fortfarande måste gå en annan väg. Det var det första jag tänkte när jag insåg jag var bög- allt annat kunde jag flytta ifrån. Mobbing, arbetslöshet mm. Sen insåg jag att jag skulle inte flytta från mig själv, varför? Det har faktiskt funkat för mig, mina grannar accepterar mig för den jag är, som en vanlig människa.// Håkan

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej realist,
   Tack så mycket! 🙂

   Det är svårt att flytta från sig själv. Det är något vi är fast med hela livet. Det är en process att finna sig i den livets lott som blivit en given. Så var det för mig. Så verkar det vara för många andra. Det är tur att så många kom före mig, som vågade säga ifrån. Det gjorde min resa kortare och lättare. Den har givit mig kraft att göra mer för dem som kommer efter mig. Det verkar bli lättare och lättare för fler och fler att öppna med sig själva.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Madeleine,
   Tack för din kommentar! 🙂
   Jo, jag tänkte att jag även kan göra mitt delande digitalt tillgängligt. Sidan tittades på över 800 gånger inom loppet av några få timmar. Milt sagt blev det en chock.

   Ha det gott! 🙂
   /Daniel

 6. Pingback: Kärlek, homohat och rövhål | Daniel Nyström

 7. Linda

  Hej!
  Jag ser att den här texten har några år på nacken, men kan vi få läsa upp den för våra sexor i skolan?

  //Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.