Avtalet om utförsäljningen skrevs på innan besluten fattades

Avtalet underskrivetJag har haft fel om utförsäljningen av Bostadens lägenheter. Jag har hela tiden hävdat att beslutet kommer att fattas medan bläcket på avtalet håller på torka, men bläcket hann torka innan besluten fattades. Vad jag förstått av de meddelanden hyresgäster fått så skulle inte avtalet skrivas på fören fullmäktige fattat beslut 19 juni. Stämmer det att det så hävdats eller antytts i handlingarna så är detta helt uppenbart ytterligare än lögn från Socialdemokraterna och AB Bostadens tjänstemäns sida.

När jag inte trodde att detta kunde bli värre… ohederligheten och det demokratiska underskottet tycks aldrig nå en botten i den här kommunen. Mot bakgrund av hela upplägget för denna process så förstår jag inte hur Hans Lindberg på sin blogg överhuvudtaget kan gnälla över att folk reagerat och sagt ifrån. Han kan påstå att det som framförs mot hur han och Socialdemokraterna agerat är odemokratiskt och falskt, men återigen visar han sig bara vara mästaren på att kasta sten i glashus.

Klicka på bilden för att se sidan i sin helhet. På Facebook cirkulerar hela avtalet i gruppen som vill stoppa utförsäljningen av allmännyttan. Du kan även läsa avtalet i sin helhet här.

* * * * U P P D A T E R I N G * * * * *

Som kommentar till Hans Lindbergs blogginlägg 16 juni 2017 kl 18:31. I det gör han gällande att jag på något sätt far med osanning i inlägget ovan. Men det gör jag inte, vilket alla kan se. Jag har inte på något ställe sagt att frågan är avgjord innan fullmäktige sagt sitt. Det enda jag har sagt är att avtalet skrevs på långt innan några beslut om utförsäljning hade fattats. Jag har även länkat till avtalet i sin helhet. Vi alla kan se det ovan. Det är otvetydigt så att 1 juni skrevs avtalet på, och vi vet att beslut om utförsäljning togs 12 juni av flera styrelser och fullmäktige ska säga sitt på måndag 19 juni. Alltså nästan tre veckor innan beslut fattats skrev man på avtalet om att sälja ut fastigheterna.

Lindberg må tycka att jag bedriver en bedrövlig opinionsbildning, men jag har åtminstone varit öppen och ärlig i denna fråga. Det går inte säga om vårt kommunalråd.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

19 kommentarer

 1. Micke

  Socialdemokraterna, alliansen och tjänstemännen på Bostaden har totalt struntat i den demokratiska processen.

  Varför överhuvudtaget sammankalla kommunfullmäktige då affären redan var påskriven?

  Makt korrumperar för vissa och Umeborna bör vid nästa val fundera om man ska ha dessa korrumperade politiker kvar.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Du har helt rätt om att umebor bör fundera på hur de ska rösta i nästa val. Det demokratiska underskott denna kommunen lider utav och lidit utav länge måste åtgärdas. Det behövs nya vid makten och även att många inom ledningarna byts ut. Det har uppenbart odlats fram en osund kultur inom kommunen. Varje tjänsteman med en demokratisk nerv skulle informera övriga politiker från andra partier, men tydligen finns det någon lojalitet mot Socialdemokraterna som är uppenbart destruktiv för demokratin.

   • Lennart Holmlund

    Men inbillar du att folk kommer att rösta på ett parti som aldrig kommer att få vara med och styra

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Hej Lennart,

     Jag vet inte om Vänsterpartiet kommer få vara med att styra ”någonsin”. Det aktuella läget är att allt handlar om sossarna är större eller mindre än Alliansen och ifall Alliansen håller ihop eller inte. Men som sagt, jag tror att allt detta otrevliga som nu hänt aldrig skulle uppstått ifall Socialdemokraterna hade kört med öppna kort från början och inte ställa alla inför ett fullbordat faktum.

     Vänligen,
     Daniel

    • Micke

     Holmlund – du och ditt parti samarbetar hellre med Moderater, KD, Centern, Liberaler och MP.

     Känns det bra att samarbeta med moderaterna Holmlund?

     Bra att Umeborna får veta hur långt till höger ni sossar gått.och kan ge besked vid nästa kommunalval vad de tycker om det.

     Det kommer bli intressant.

     Sen bör man fundera på varför det blev så extremt bråttom sälja ut Bostaden lägenheter på ett kuppartat och odemokratiskt sätt?

     Har ni spenderat hyresgästerna hyror på andra kommunala verksamheter dvs dubbelbeskattat Umeås hyresgäster?

     Med hur mycket har Bostaden varit med och finansierat annan kommunal verksamhet?

     Detta bör man verkligen ta reda på och eftersom bolaget tillhör Umeås skattebetalare borde det vara full insyn i räkenskaperna.

     Sen kallar du demokratiska vänsterpartister oroliga över utvecklingen i Umeå för kommunister – det säger det mesta om dig Holmlund och din syn på demokrati.

     Patetiskt hur du beter dig när du har slut på argument.

  • Lennart Holmlund

   Vi har representativ i Sverige och fullmäktige är ett direktvalt organ och det inbebär att de har ansvaret att fartta beslut men det är del att de som fattar fel veslut inte blir skadeskylldiga för det beslutet enligt AB

   • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

    Hej Lennart,

    Vi har mycket riktigt representativ demokrati i Sverige och fullmäktige är direktvalt av folket, men det innebär inte att vi som förtroendevalda får göra hur vi vill, åtminstone inte juridiskt eller moraliskt. I en demokrati värdesätter man medborgarnas åsikter och är beredda att lyssna till dem även mellan valen. Man kan vara tvungen att ta obekväma beslut, men man går inte bakom ryggen på medborgarna (och inte heller på politiker från andra partier som också blivit förtroendevalda av folket) om den typen av beslut (eller andra för den delen). Väljer man att, som Socialdemokraterna nu gjort, kuppa igenom sin agenda så sätter man demokratin ur spel. I det fallet tycker jag att en hänvisning till en representativ demokratisk modell bli rätt intetsägande och ihålig.

    När jag hörde AB Bostadens ordförande på Nyheter Västerbotten så fick jag intryck av ett parti som var rädd för medborgarnas åsikter. Om den situationen är sann, att man är rädd för medborgarnas åsikter, måste frågan ställas vad det är i den politiken man föreslår som medför att man inte öppet vågar stå för den. Jag tror det är så enkelt att detta hemlighölls då strategerna bakom upplägget visste att ifall processen hade varit öppen skulle utförsäljningsplanerna stoppas än en gång och en annan lösning hittats. Det är dock bara en spekulation från min sida.

    Vänligen,
    Daniel

  • Sven

   För att en paragraf i avtalet säger att det inte gäller före beslutet?
   Bara att lösa. Om man vill se.

   Kritisera förfarandet. Det är befogat. Kominte med spekulationer och direkta osanningar.

 2. Bergis

  Nu överklagar vi Kommunfullmäktiges beslut på måndag och visar Hans Lindberg vilka det är som bestämmer i Umeå.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Bergis,

   Jag hoppas att tillräckligt många röstar på ”återremiss” för att frågan ska ha en möjlighet att stoppas. För det krävs inte så många ledamöter. Ett avslag kan vi däremot inte få igenom på fullmäktige. Återremiss är därför enda chansen.

   Vänligen,
   Daniel

 3. Petter

  Det visste du väl sen tidigare att det är ett gäng S ”fixare” utan skrupler som sitter och jäser i kommuntoppen. Sen tycker jag att det är ok att sälja dessa fastigheter men det ska gå rätt till väga och inte en massa dimridåer. Däremot har ju en majoritet valt in detta gäng och bör tänka sig för inför nästa val så demokratisk valda är de ju. Titta på skolfrågan hur denna behandlas .

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Petter,

   Tyvärr beter sig många sossar så när de har makt, men det finns många bra sossar ocskå. Jag känner flera sådana. Men någonstans på vägen upp mot toppen måste man infinna sig i detta sätt att agera för att själv ha chansen för karriär inom partiet. Så… ja, de bra sossarna är fotfolket.

   Vänligen,
   Daniel

 4. Lennart Holmlund

  Du ver över huvudet taget inte ett dugg om den situaton du och andra föreslaget. Ni dödar bostaden och lägger det i ett dödläge. Har ni inte en enda person i V som kan ekonomi. Du sitter i samma bolagsstyrelse som mig så du kan få fråga vår VD om detta. Ni är tillbaka från vänsterpartiet tilöbka till kommunistisk syn

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Lennart,

   Jag har nog inte riktigt föreslagit något i denna fråga, åtminstone inte något konkret genomtänkt förslag då utförsäljningen tagit mig på sängen likt alla andra. De inom politiken som tycks ha varit förberedda var de inom den lokala socialdemokratins högsta ledning. Vi kan ha olika åsikter om man ska sälja ur allmännyttan eller inte. Jag kan personligen mycket väl tänka mig att sådana situationer kan föreligga för att få in kapital, men det är hur den här frågan hanterats som är det som jag vänder mig starkt emot.

   Hur din inställning är i frågan om det som beskrivits som ”den enda vägens politik” vet jag inte, men om detta nu verkligen är det enda sättet att få tillgång till kapital så undrar jag givetvis varför frågan hemlighållits och varför AB Bostadens VD och S-ordföranden för bolagsstyrelsen gått bakom ryggen på alla, varför AB Bostaden bara föredragit kapitalproblemet för sossarnas KF-grupp med mera? Ja, det är många frågeställningar jag har. Oavsett vilken orsaken är; på det sättet som det hela framlades var allt annat än demokratiskt och kan bäst liknas vid en kupp. Det är här det grundläggande problemet ligger.

   Det är riktigt att vi sitter i samma bolagsstyrelse, jag och du. Jag gillar de styrelserna. Jag tycker att vi som sitter där, inklusive jag och du, ofta och alltid har trevliga samtal och roliga möten med många goda skratt. Min känsla är att vi är öppna och ärliga i den styrelsen, men det är allt annat än den miljö jag får uppfattningen av präglar AB Bostadens styrelse. Vad som föranlett att VD:n i det bolaget gått bakom ryggen på styrelsen vet jag inte, men jag gillar inte den modellen och det ger signaler om unkenhet. För att en styrelse ska fungera måste VD:n vara öppen och mötena präglas av ärlig kommunikation. Det gäller även i föreningssammanhang. Börjar man springa bakom ryggen på varandra så har man ingen styrelse längre. De som ”dödat” AB Bostaden, åtminstone ur styrelsesynpunkt, är S-kuppmakarna och VD:n som agerat trolöst.

   Om du tycker jag är kommunist bara för att jag anser att denna fråga borde ha hanterats öppet i en vanlig kommunaldemokratisk ordning, helst också med medborgardialog och förutsättningslösa diskussioner om hur vi ska ta oss vidare så må det vara hänt. Jag vill däremot förvissa dig om att du inte sitter med någon kommunist i den styrelsen du är ordföranden i. Hos mig har du en demokratisk socialist som i grund och botten är en resonabel och pragmatisk person och politiker som kan diskutera och vända på de flesta frågor, inklusive sina hjärtefrågor. Vissa frågor är naturligtvis alltid knivigare, men med en god och öppen dialog så kan man komma långt i samtal med mig. Det viktiga för mig är att steg tas i rätt riktning, inte stegens storlek eller antalet.

   Vänligen,
   Daniel

  • Micke

   Holmlund – hur mycket av pengarna kommunen tjänar på denna försäljning kommer gå tillbaka till hyresgästerna i form av renovering av äldre bestånd och nybyggnation?

   Hur mycket har kommunen tänkt stjäla från denna försäljning för användning i annan kommunal verksamhet?

   Döda Bostaden är vad du och dina sosse vänner gör – vilket område ska ni sälja ut nästa gång?

 5. Nordsvensk

  Alldeles nyss uttalade sig en jurist i bostadsfrågor och han tyckte det måste vara bättre låna upp pengar om man (S) behöver. Bostaden i sitt nuvarande utförande har god soliditet. Det är något annat där problemet ligger. S är pressade och klarar inte regera längre som de tagit på sig. Umeå behöver något bättre än en pack med idioter och myglare. De verkar rädda och deras försvar blir inte trovärdigt. Holmlund beskyller dig för gammelkommunist. Anfall är bästa försvar då behöver man inte förklara sina egna fel och stora brister. S består numera bara av lögnare förljugna i Umeås ledning. Kanske alltid gjort.

   • Nordsvensk

    9 miljarder netto. Varför skulle det annars vara en ”intressant” affär? Ingen privat köper något som inte är tänkt gå med vinst. Umeå kommun lämnar nuvarande hyresgäster i sticket och låter dem betala vad det kostar när den nye fastighetsägaren tar över. Det ska gå med rejäla vinster, inte någon ideell förening. Det kommer bli kostsamt för hyresgästerna. Det skiter den privata nya ägaren i. Marknadskrafterna är det intressanta och det är dem som styr.
    Spelar egentligen ingen roll vem som styr Umeå. Både S och Mp är tvingade vrida sig till höger. Vad har de för val om de tänker bli den ledande staden i utveckling i Sverige? Småskalighet och folkets väl? Knappast. Det är pengarna som kommer att styra.
    Det ska byggas nya bostäder för pensionärer säger Lindberg. Givetvis, pensionärer är riktiga mjölkkor, fastlåsta i sitt boende och får betala vad det kostar. Gammal klassisk S politik. S vill äga dig från vaggan till graven det är vad deras politik utgår ifrån. Skatter är deras främsta vän. Ge med ena armen, ta med den andra. Är det så svårt förstå?

 6. Pingback: Sanningen om Heimstadens ägarstruktur | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.