1 aprilskämt 4 april?

I VK kan vi läsa om att slaget om väljarna avgörs i mitten. Med detta menar man den politiska mitten. På fotot till artikeln porträtteras socialdemokraternas kommunalrådskandidat Hans Lindberg och utmanaren moderaternas Anders Ågren. Sedan när befinner sig moderaterna i den politiska mitten? Moderaterna är ett tydligt högerparti i ideologi och handling. Varför skapar VK denna mytbild av dem som ett mittenparti. Även väljarnas uppfattning av moderaterna är att det är ett högerparti. Se bilden nedan. Statistiken är förvisso ett par val ”gammal” men moderaterna håller fortfarande i högerflanken, nu tillsammans med Sverigedemokraterna.

800px-Party_Left-right-scale_Voters_Sweden-Big

Det jag undrar är om detta upplägg inte är ett försenat aprilskämt. Jag tycker det hade varit rimligare ifall det var Folkpartiets eller Centerpartiets förstanamn som stod mot Hans Lindberg i fotot. Moderaterna är inte ett parti i mitten och har aldrig varit. Tyvärr är Folkpartiet svaga och låter moderaterna ta deras rättmätiga plats/urminnes hävd som mittenparti, oavsett hur mycket Peder Westerberg (fp) slår sig för bröstet för en misslyckad skolpolitik.

Jag har generellt svårt för medias fördumning av den politiska debatten genom att utse två kämpar som ska slåss likt boxare i ringen. Det urholkar demokratins innehåll.

För den som tycker den där bilden är för gammal finns det en nyare här:

vhperceptioner

Bilden är hämtad från Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

 1. Marianne R Johansson

  ja, jag blinkade också några gånger extra när jag såg den här artikeln!
  Att ”Nya Moderaterna” är precis samma gamla konservativa skattesänkar parti som det alltid har varit förstår man, inte minst av den politik som drivits de senare 8 åren, men också av programmet ”Nyfiken på partiledaren” när Fredrik Reinfeldt satt i intervjustolen!
  FP med Jan Björklund som frontfigur, tycker jag också har blivit ett högerparti, ibland lite smyg rasistiskt också faktiskt!!
  För mej är det Socialdemokraterna och möjligen Centern som är mittenpartier, men ledningen i Centerpartiet vill ju helt klart mer till höger, de bromsas något av sitt fotfolk dock!
  Sossarna brottas ju också lite med samma problem.
  Om man vill få en politik som verkligen gynnar Sverige och folket som lever här, så finns det bara Vänsterpartiet att rösta på! De enda som kan känna sig hotade av Vänsterpolitik är rika girbukar som inte vill dela med sig av välfärden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.