Bilbränder i Holmsund – påverka dina politiker (Nu med skrivelse från Holmsunds-S)

Knappt har bläcket torkat om mitt inlägg om behovet av kvarterspolis i Holmsund så brinner bilar på Solskenet där fyra bilar ska ha brunnit inatt. Branden tros vara anlagd.

Vill man framföra sina åsikter om behovet av en kvarterspolis till Holmsund kan man vända sig till sina politiska representanter i regionpolisrådet för Polisområde Nord.

De är folkvalda för att framföra medborgarnas åsikter och är som följer:
Leif Pettersson (S)
Lilly Bäcklund (S)
Lotta Åman (S)
Susanne Hansson (S)
Karl Gustav Abramsson (S)
Åsa Sjödén (S)
Saila Quicklund (M)
Stefan Sydberg (M)
Anette Rangdag (SD)
Mats Hellhoff (SD)
Thomas Mörtsell (C)
Agneta Hansson (V)
Birgitta Nordvall (KD)
Björn Hellquist (L)
Anton Nordqvist (MP)

Frågan har vi tidigare från Holmsunds Socialdemokratiska Förening lyft mot bland annat kommunalrådet Hans Lindberg.
En skrivelse till regionpolisrådets socialdemokratiska ledamöter kommer föreslås för föreningsstyrelsen idag med syftet att lyfta fram behovet av kvarterspolis i och med att samhället kommer växa betydligt under den kommande 10-15 års perioden och då bli Västerbottens tredje största samhälle. I förslaget kommer också andra parametrar, som lokal kännedom och synlighet, tas upp.

Updatering 12:50

FÖLJANDE SKRIVELSE SKICKADES IN TILL (S) I REGIONPOLISRÅDET FÖR POLISOMRÅDE NORD IDAG

Till samtliga (S) representanter i regionpolisrådet för polisregion Nord
Leif Pettersson (S), Lilly Bäcklund (S). Lotta Åman (S). Susanne Hansson (S), Karl Gustav Abramsson (S), Åsa Sjödén (S)

Skrivelse: Lokalpolis till Holmsund

Sedan omorganisationen av polismakten så har den lokala närvaron i Holmsund minskat betydligt.
Detta manifesterades tydligast i att lokala poliskontoret lades ned, vilket avslutade en polisnärvaro som sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

I samtal med civilsamhället, föreningar och företag så har denna utveckling upplevds som negativt. Närvaron av polisen har setts som avgörande för att bygga nära samarbeten med skolor, socialtjänst och andra aktörer för att hålla god ordning på olika element i samhället som kan skapa oro eller begå brott.  Av nämnda anledning har vi pratat med bland annat kommunalrådet Hans Lindberg om behovet av mer polisär närvaro.

Samtidigt så står Holmsund och Obbola, som idag tillsammans har ungefär 8 000 boende, inför en kraftig befolkningsutveckling i skalan av att skärgärdens samhällen kommer mer än fördubbla sin befolkning – och enligt Umeå kommuns prognoser – bli Västerbottens tredje största samhälle. Detta samhälle kommer dock ligga långt utanför Umeås mest prioriterade patrullområden i dagsläget och ha en utryckningstid på ca 20-40 minuter.

Under 2010 talet har flera uppmärksammade brott börjat ske i Holmsund som traditionellt haft en relativt låg närvaro. Här kan nämnas bilbränder, våldsamma uppgörelser, stök på bussar samt droghandel. Det mesta av dessa är kopplat mot ett fåtal individer med gediget brottsregister. Det är dock så, oundvikligen, att deras nätverk kommer utökas med bristande lokal polisnärvaro. På orten finns både utslussningslägenheter från kriminalvården samt socialtjänsten.  Problemet med drogförsäljning är vida känt i vissa delar av samhället redan idag. Intrycket är att brotten ökar och att fler kriminella rör sig i samhället de senaste 10 åren.

Detta sammanfaller också med att västra Holmsund och delar av Östra, samt ett område i norra Obbola nu är några av Umeå kommuns fattigaste områden, i paritet med Östra Ersboda och Marieberg (källa DN 2014). Samhällsklyftorna har ökat sedan 1995 och bidrar till otryggheten.

Dessa uppfattningar har föreningen sedan bland annat dialog med sakkunniga från ungdomsgårdar, forskare på umeå universitet, skola, socialtjänst, polis och lokala församlingen samt holmsunds medborgare.

Med bakgrund av detta så har vår förening sedan 2015 ställt krav på större polisnärvaro till Holmsund och Obbola, Vi behöver ett lokalt poliskontor placerat i Holmsund. Detta innebär inte bara det aktuella trygghetsarbetet utan också att vara ute i god tid för att bygga tryggheten i det framtida skärgårdssamhället. Därför vänder vi oss nu till er med våra åsikter.

Med vänliga hälsningar
Holmsunds Socialdemokratiska Förenings Styrelse
Stellan Elebro, Ordförande

P.s. korrigering på antal boende har skett. Den siffra vi jobbar med framledes är 9 250 alltså antal folkbokförda i Holmsunds Församlings upptagningsområde, alltså Obbola och Holmsund.

2 kommentarer

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Konsekvenserna av den där mannen kan man nog fylla ett helt bibliotek med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.