Välfärden måste finansieras – av fler som betalar skatt

Coronakrisen är en omskakande, omvälvande och ganska skrämmande händelse. Allt, precis allt, påverkas. Många kan inte träffa sina närmaste, många kan inte jobba som vanligt och därmed inte heller tjäna pengar som vanligt och vården har fått bekänna mer färg än vad man kanske tycker är rimligt.

Alla vill ha stöd, hjälp, bidrag. Visst. Men de där stöden skall betalas. Från vänsterhåll kommer hånfulla kommentarer om att ”nu passar det visst, med statliga stöd när krisen kommer!”

Ja. Det gör det. Eftersom de som betalar skatt också skall få hjälp. Eftersom allt, precis allt, det offentliga finansierar kommer från företag som går med vinst. Det kan vara offentligt ägda företag såväl som privata; det gemensamma är att de gör vinst. Som alla begriper är de allra flesta små, privata företag. Tiotusentals företag med extremt hårt arbetande ”direktörer” (företagare) som tjänar ungefär som en lärare med några års erfarenhet och som tillsammans med duktiga medarbetare bygger upp vårt välstånd i landet. Det är så vi skapar välfärden i Sverige.

Ett levande, framgångsrikt, lönsamt och växande näringsliv är helt enkelt basen för välfärden. Hela basen. Det är där välfärden skapas. Eller rättare sagt; det är där det välstånd skapas som sedan kan fördelas till välfärd.

Det vi behöver nu är inte höga skatter för de få som är rika. Det har vi redan. Våra inkomstskatter hör till de högsta i världen. Det vi behöver är fler som betalar skatt. Det vill säga fler som går från en offentlig försörjning via bidrag till en egen försörjning via lön – som beskattas.

Det är därför LAS måste moderniseras radikalt. Lagstiftningen är anpassad för en tid när industrin var tung och smutsig och hundratusentals människor byggde bilar och fartyg i Sverige. Den eran tog slut på 70-talet. Om fler skall komma in på arbetsmarknaden och om fler skall våga anställa de där viktiga första medarbetarna så måste lagarna bli tidsenliga. Det är 2020 nu. Inte 1920.

Det är också därför skattesystemet måste reformeras i grunden. Nu får man dra av räntekostnader mot inkomst av tjänst. Man har hög skatt på jobb och relativt låg på kapitalinkomster. Vi har fyra olika momssatser. Det är ett lapptäcke som är totalt oöverskådligt och obegripligt.

Enhetlig moms, inga ränteavdrag mot inkomst av tjänst, skattesatser på inkomst av tjänst och av kapital som är mer lika. Enkelhet och tydlighet. Ett system som premierar arbete. Det är nödvändigt och det är bråttom, det står dessutom som en av de viktigare punkterna i Januariavtalet.

Vi behöver mer resurser till välfärden. Då är höjda skatter aldrig svaret, istället måste fler betala skatt. Sätt igång, nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.