Vargen kommer! Om pensioner och vargar.

Det är spännande med politik. Ibland nästan olidligt spännande. Ett exempel på det är pensionsdebatten; där SSU, LO, Ung Vänster och SD verkar vilja göra gemensam sak för att köra över pensionsgruppen i Riksdagen. Den alliansen såg man inte komma…. 🙂 De gör det baserat på ett populistiskt narrativ om att alla pensionärer har det dåligt. Vilket inte är sant alls. Tvärtom har de flesta pensionärer det väldigt bra i Sverige, vilket forskningen också visar. Populismen har ingen höger-vänsterskala verkar det. Ytterkanterna är ju helt överens om andra saker också, att stoppa arbetskraftsinvandring till exempel. De har olika skäl för det, vänstern vill inte ha konkurrens om jobben och nationalisterna vill inte ha några invandrare alls, men medlen är de överens om. Knepigt.

Läs gärna om pensionerna och hur det faktiskt förhåller sig i DN, mycket bra artikel. Naturligtvis skall vi se till att de pensionärer som har det sämst ställt får det bättre. Men hellre än att skicka pengar till redan välbeställda satsar jag på polisen, kollektivtrafiken, infrastrukturen, en bättre skola, äldreomsorg och inte minst sjukvården. Faktiskt.

bild: TT

Man kan inte ropa ”vargen kommer” hur länge som helst och fortfarande vara trovärdig. Varken med pensioner eller andra saker, till exempel vargar.

Däremot kan man faktiskt på riktigt ta reda på hur det förhåller sig med de riktiga vargarna, som bor i skogen. Idag har vi en tveksam hantering av rovdjur i allmänhet och vargar i synnerhet. Vi i Liberalerna säger nej till varg i renbeteslandet. Det är en viktig ståndpunkt. Men det måste också vara så att förvaltningen av vargstammen sköts enligt de riksdagsbelsut som faktiskt finns, och det måste vara fakta som styr – inte gissningar och åsikter från enskilda parter. Om detta skriver jag i Sundsvalls Tidning tillsammans med liberala kollegor idag.

Vi vill se:
– en viltmyndighet som tar ansvaret för viltfrågor, vapenfrågor och jaktfrågor
– en vetenskaplig uppföljning på hur den genetiska mångfalden ser ut idag i vargpopulationen
– en riskanalys för konsekvenserna av en ökad vargpopulation

Annars får vi nog ganska ofta ropa det där man skall vara lite försiktig med att ropa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.