Ukraina har rätt till sin frihet!

Det är en otäck dag idag. När man funderar en stund så blir det så tydligt. Kyiv ligger närmare Stockhom än Paris gör. Ryssland bombar just nu i en av Europas huvudstäder.

Låt det sjunka in lite. Bombar. I Europa.

Den ryska buffert som nu Putin upprättar kan lika gärna, med samma logik, upprättas här. Då är Sverige och Finland liksom borta sedan. Puts väck. Polen, borta. Baltikum, borta.

När tar det slut? Sannolikt inte förrän Putin är borta. Revolution, lönnmord eller militärkupp. Skulle inte tro att officerare i Ryssland gillar det här. Inte administrationen heller.

Den viktigaste kampen att ta varje dag är den för frihet, fred och demokrati. Utan dem har vi ingen möjlighet att demonstrera för klimatet, skriva insändare eller bloggar, välja våra ledare eller tycka vad vi vil. Allt det som vi tar för alldeles självklart håller Ryssland nu på att montera ner i vår absoluta närhet.

Det finns fortfarande inga demokratier som krigat mot varandra. Det finns heller inget bättre recept mot fattigdom i världen än demokrati och bildning.

Läs! Lyssna! Se och hör! Var kritiska och kontrollera källor och fakta. Nu kommer trollfabrikerna att gå på högvarv. Den första som dör i ett krig är sanningen.

De enda som erkänt Donetsk och Luhansk utöver Ryssland är Venezuela och Belarus (eller var det när jag åkte hemifrån, sitter på ett tåg nu). Länder som inte drar sig för att skjuta ner sina egna medborgare om de råkar ha en annan åsikt.

Tänk att vår frihet är ganska skör. Den är bara 100 år. I ett historiskt perspektiv är det ingenting. De som kämpade för den, och för oss, var i underläge. De var utsatta, de var avvikande och inte sällan var de kvinnor. I Sverige drevs rösträttsfrågan stenhårt av liberala män och kvinnor som inte var som alla andra. De var bildningstörstande, internationella och de var ofta mycket energiska. De startade exempelvis Samskolan i Göteborg 1901 där pojkar och flickor fick gå i samma klass och för kristendomsundervisning togs bort till förmån för religionskunskap.De drev igenom rösträtt. Först för män och sedan för alla. De föreslog och drev igenom pension för alla redan 1913 (många tror att det var sossarna, men det är faktiskt fel). De kämpade för folkbildning och de utvecklade skolan. De drev GHT som med Torgny Segerstedt i spetsen var den starkaste motståndaren mot nazismen.

Tänk på allt vi fått tack vare dessa kämpar och förebilder. Alla möjligheter till utbildning, till åsikter, till att välja själva. Vi lever i ett av världens mest extrema länder i det avseendet. I positiv bemärkelse.

Det är dagar som den här som i alla fall jag är extra tacksam för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.